Kabinet verhoogt het tempo van het verduurzamen van bouwmachines

Het kabinet wil nog meer gaan investeren in schoon en emissieloos bouwen. Zo wordt er onder andere ingezet op het uitstootvrij maken van machines in de bouw. Lees hieronder wat u kunt verwachten van deze beslissing van het kabinet:

Waar zijn de gelden voor bedoeld?

Het kabinet maakte op 5 december 2022 bekend ruim € 400 miljoen extra uit te trekken voor schoon en emissieloos bouwen. Een bedrag van € 60 miljoen zal beschikbaar worden gesteld voor bouwbedrijven om over te stappen op schonere bouwmachines. Denk hierbij aan elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof of graafmachines op batterijen.

Waarom deze beslissing?

Alles in Nederland moet duurzamer, ook de bouw. Zowel het kabinet als de sector willen dit. Daarom dat er besloten is hierin flink te gaan investeren. Aan verduurzamen zit namelijk vaak een prijskaartje. Bouwmaterieel op waterstof of batterijen is veel duurder dan materiaal dat op diesel draait. Subsidies kunnen hierin een vergoeding bieden, soms tot wel maximaal 40% van het prijsverschil tussen duurzame alternatieven en diesel. Voor kleine ondernemers ligt dit percentage (met 50%) hoger dan bij grotere ondernemers.

Hezelburcht en de bouwsector

Door deze sterke inzet van het kabinet merkt ook Hezelburcht een groei van ontwikkelingen van relaties / ondernemers. Automotive specialist Kevin Bonke ziet deze investering van het kabinet als perfecte oplossing om bouwvoertuigen nieuw leven in te blazen:

‘Het is écht duurzaam als we kunnen besparen door innovatieve technieken te ontwikkelen voor huidige (bouw)voertuigen. Daarbij kan er gericht onderzoek gedaan worden naar alternatieve mogelijkheden als broedplaats voor uitbreiding naar andere toepassingen. Emissieloze bouwvoertuigen is een niche markt en voor veel fabrikanten zijn deze bouwvoertuigen nog uitzonderlijk of niet leverbaar. Al geruime tijd is zichtbaar dat aan- en ondernemers graag willen investeren in deze emissieloze bouwvoertuigen, maar vaak zijn deze nog niet op de markt verkrijgbaar. Gestaag komen de standaard emissieloze bouwvoertuigen op de markt, maar wil de ondernemer hier op wachten? Daarom zijn subsidies (als de SSEB) een perfecte kans om dit ‘gat’ (de fase tussen concept en commercieel leverbaar) op te vangen. De kennis van deze ontwikkelingen kan gebruikt worden als basis voor fabrikanten, om zo de commerciële inzetbaarheid te versnellen. - Kevin Bonke, Automotive specialist

De Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) voor het verduurzamen van bouwmachines

Deze ontwikkelingen kunnen ondersteund worden met de overkoepelende Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Deze regeling is onderverdeeld in SSEB Aanschaf, SSEB Retrofit en SSEB Innovatie. Deze laatste (SSEB Innovatie) is een geschikte mogelijkheid om een haalbaarheidsstudie te financieren, gericht op het ombouwen van een bestaand voertuig. Voor dit jaar is er een budget van € 1 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan nog iets minder dan 50% is verleend.

Blijf op de hoogte…

… van de subsidiekansen en andere ontwikkelingen binnen de bouwsector! Onze specialisten sparren graag met u over waar de mogelijkheden liggen voor uw project of investering. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij bespreken graag hoe subsidies als de SSEB u kunnen ondersteunen bij het ombouwen van uw bouwvoertuigen.

Meer informatie nodig? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de SSEB of vergelijkbare subsidiekansen? Aarzel niet om contact op te nemen:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00