Het Horizon Europe Werkprogramma van 2023 – 2024 is officieel vastgesteld: dit is wat u moet weten

Het nieuwe Horizon Europe werkprogramma voor 2023 – 2024 is door de Europese Commissie bevestigd. Ruim € 13,5 miljard zal worden gestoken in het ondersteunen van onderzoekers en innovators die oplossingen bedenken voor uitdagingen op het gebied van milieu, energie, digitaal en geopolitiek. Hezelburcht heeft voor u een samenvatting gemaakt van wat u allemaal van het werkprogramma kunt verwachten.

De focusgebieden van Horizon Europe 2023 – 2024

Klimaatactie en digitale transformatie

  • Zo’n 42% van het budget voor dit werkprogramma, ongeveer € 5,67 miljard, is bestemd voor doelstellingen op het gebied van klimaatactie, het vinden van manieren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en voor de aanpassingen aan klimaatverandering. Van dit deel van het budget zal ook € 1,67 miljard gaan naar de ondersteuning van de biodiversiteit.

Veilig, beveiligd en veerkrachtig Europa

  • Veiligheid speelt een belangrijke rol, dit betreft zowel onze gezondheid als bescherming tegen de fysieke dreigingen en cyberdreigingen. Ook ligt er een focus op Europa minder afhankelijk maken van onbetrouwbare leveranciers en volatiele fossiele brandstoffen. Daarom is het van belang te investeren in de transitie naar schone energie. Hiervoor wordt bijna € 900 miljoen weggelegd.
  • Er wordt meer dan € 1 miljard geïnvesteerd in het herstel van de economische en sociale schade als gevolg van COVID-19 en zal er een bedrag van € 336 miljoen gaan naar onderzoek en innovatie op het gebied van pandemieparaatheid en respons bij noodsituaties op gezondheidsgebied.
  • Tot slot wordt er geïnvesteerd in het beschermen van kritieke infrastructuur tegen fysieke dreigingen en cyberdreigingen.

Ondersteuning van Oekraïne

  • Er wordt gericht ondersteuning geboden aan Oekraïne, dit bovenop het bedrag dat al eerder in 2022 werd ingezet voor specifieke maatregelen. Nieuwe acties zijn het verbeteren van de toegang tot de Europese onderzoeksinfrastructuren voor onderzoekers uit Oekraïne, het voortzetten van de steun aan gezondheidswetenschappers uit het land en het bieden van ondersteuning bij klimaatneutrale wederopbouw. Dit laatste zal plaatsvinden vanuit de EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden.

Het oplossen van wereldwijde problemen

  • Naast alle bovengenoemde uitdagingen zijn er nog meer acties ter ondersteuning en versterking van internationale initiatieven. Bijvoorbeeld op het gebied van hernieuwbare energie, voedselsystemen, mondiale gezondheid, milieuobservaties en nog veel meer.
  • De EU wil ook samen met China diverse wereldwijde problemen aanpakken. Denk aan onderzoek op het gebied van voeding, landbouw, biotechnologie, klimaatverandering en biodiversiteit.

EU-missies

  • Er wordt meer dan € 600 miljoen geïnvesteerd in de vijf EU-missies. Dit betreft de missies kanker, aanpassing aan klimaatverandering, het herstellen van onze oceanen, zeeën en wateren, klimaatneutrale en slimme steden en de gezondheid van bodems en voedsel.

Spar met een specialist!

Bent u benieuwd wat dit nieuwe werkprogramma mogelijk betekent voor uw onderzoek of innovatie? Neem gerust contact voor een vrijblijvende kennismaking. Onze specialisten bekijken graag samen met u de mogelijkheden.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Laat geen subsidiekans onbenut! Ontdek de mogelijkheden van Horizon Europe in 2023 – 2024. Neem contact op via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com voor meer informatie. Of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00