ERC 2024 werkprogramma is gepubliceerd

Elk jaar dienen duizenden onderzoekers aanvragen in voor de bekende – en zeer competitieve – ERC ‘beurzen’. De zogenaamde Starting Grant, Consolidator Grant, Advanced Grant, Synergy Grant en Proof of Concept Grant. Het financieringsprogramma stelt uitstekende onderzoekers in staat om bijzonder ambitieuze onderzoeksplannen mogelijk te maken. Samen met de opening van de volgende oproep voor de Starting Grants is het volledige ERC 2024 werkprogramma gepubliceerd. Wat is er gewijzigd in het nieuwe programma?

Aangepaste beoordeling van ‘excellence’ binnen het 2024 ERC werkprogramma

Het beoordelingsproces geeft nu meer gewicht aan de kwaliteit van het project. Daarnaast zorgen veranderingen in het CV en track record format ervoor dat er meer nadruk wordt gelegd op recente prestaties en belangrijke bijdragen aan het vakgebied. Wetenschappelijke excellentie blijft de beslissende factor in dit programma, maar deze bijgewerkte evaluatie maakt de programma’s meer inclusief. Hierbij ligt de focus nu op een excellent profiel, in plaats van alleen op numerieke waarden. Dit sluit aan bij internationale inspanningen om kwalitatieve beoordelingsmaatregelen te ondersteunen.

Verbeterde duidelijkheid en efficiëntie van het aanvraagproces

Een aantal veranderingen zorgen voor een eenvoudiger aanvraagproces.

  • Starting Grant en Consolidator Grant: de datum van de verdediging van een proefschrift telt als promotiedatum;
  • Advanced Grant: een lump sum financiering wordt gehanteerd (pilot);
  • De Proof of Concept-oproepen worden teruggebracht tot twee rondes (dat waren er drie in 2023);
  • De panelbeschrijvingen zijn geüpdatet: SH 8 (Studies of Cultures and Arts) is toegevoegd en er zijn tekstuele wijzigingen aangebracht in de beschrijvingen van LS3 (Cell Biology, Development, Stem Cells and Regeneration) en LS5 (Neuroscience and Disorders of the Nervous System).

Het programma blijft zeer competitief

Het prestigieuze subsidieprogramma gaat nu werken met een maximum aantal voorstellen dat door kan gaan naar stap 2. Per panel, gaan niet meer dan 44 voorstellen door naar stap 2 van het evaluatieproces. Met deze grens wordt er een onderscheid gemaakt tussen voorstellen die een A-score behalen en de voorstellen die wel of niet voor een interview worden uitgenodigd. Op de laatste groep liggen geen beperkingen wat betreft het indienen van een aanvraag in een volgende subsidieronde. Het nieuwe vroegtijdige afvallen in stap 1 legt nog meer nadruk op het belang van een overtuigende B1 en een passende panelselectie.

Hoe kunnen we helpen?

Onze consultants helpen niet alleen bij het schrijfproces, maar kunnen ook ondersteuning bieden bij strategische keuzes omtrent ERC aanvragen voor het 2024 ERC werkprogramma. Neem contact op met een van onze specialisten voor meer informatie.

Contact met een ERC-specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Meer informatie over de ERC grants in 2024? Neem contact op met onze ERC-specialisten:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00