Radboud Universiteit

European Research Council | ERC Advanced Grant

De European Research Council (ERC) stimuleert Europees grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Het ERC programma is de ‘Champions League’ onder de wetenschappelijke beurzen.

De ERC Advanced Grant ondersteunt onderzoekers die de afgelopen tien jaar belangrijke onderzoeksresultaten hebben behaald binnen de wetenschap. ERC Advanced Grant ontvangers zijn de potentiële Nobelprijswinnaars van de toekomst. De subsidiebeurs ​​ondersteunt daarom alleen gevestigde, leidende en excellente professoren die financiering zoeken voor baanbrekende en risicovolle onderzoeksprojecten. De subsidie bedraagt maximaal € 2,5 miljoen voor een periode van maximaal vijf jaar.

CATCH-22 project ontvangt een €2,5 miljoen ERC Grant

Experimenteel natuurkundige Prof. Nigel Hussey wordt wereldwijd erkend als een expert in het begrijpen van de elektrische stromen in exotische materialen en supergeleiders onder extreme omstandigheden. Zijn ERC Advanced-voorstel CATCH-22 is gericht op het onderzoeken van de ogenschijnlijke paradoxale eigenschappen van exotische metalen.
In gewone metalen reizen de elektronen die de elektrische stroom veroorzaken door een regelmatig patroon van deeltjes voordat ze zich verspreiden, waardoor weerstand ontstaat.

In gewone metalen reizen de elektronen, die de bron vormen van elektrische stroom, middels  regelmatig patroon door het materiaal, tot dat deze worden verstrooid. Hierbij is verstrooiing het proces dat aanleiding geeft tot soortelijke weerstand. In exotische metalen is het verstrooiingsproces echter zodanig intens dat de elektronen nauwelijks kunnen reizen zonder te verstrooien. Wanneer deze metalen afkoelen, worden ze supergeleiders op veel hogere temperaturen dan normale metalen. De paradox ligt in het feit dat supergeleiding in exotische metalen bij hoge temperaturen het gevolg is van de interactie die het verstrooiingsproces veroorzaakt, maar omdat de verstrooiing zo sterk is, vernietigt het ook de elektronische statussen die nodig zijn om supergeleiding te creëren.

Trots om ERC Advanced Proposal ondersteund te hebben

Prof. Hussey heeft een prestigieuze €2,5 miljoen van het ERC ontvangen om een nieuwe onderzoekslijn op te starten. Hij zal dit onderzoek uitvoeren bij het High Field Magnet Laboratory (HFML) en het FELIX-laboratorium van het Radboud. Lees meer over Prof. Hussey en zijn onderzoeksproject in het nieuwsartikel van de Radboud Universiteit.

Hezelburcht heeft prof. Hussey met zijn ERC Advanced-voorstel ondersteund en in meerdere beoordelingsrondes herzien.

De ondersteuning van Hezelburcht tijdens het uitschrijven van het voorstel was bijzonder behulpzaam, met name het op orde krijgen van de structuur en de kleine details – dingen waar je zelden tijd voor hebt om over na te denken tijdens het schrijven van je subsidieaanvraag. - Prof. Nigel Hussey

Meer weten?

Neem contact met ons op!

?

Meer weten?

Vragen? Op zoek naar meer informatie? Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.