Just Transition Fund (JTF)

Voor wie?

Mkb’ers uit diverse Nederlandse regio’s

Budget tot en met 2027

€ 623 miljoen

Aanvragen?

Vanaf januari 2023

Ontdek het Just Transition Fund

Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees fonds dat regio’s en mensen ondersteunt die het meeste last hebben van de negatieve gevolgen van de transitie naar een klimaatneutraal Europa. Het fonds financiert diversificatie en modernisering van de plaatselijke economie en verzacht de negatieve gevolgen voor werkgelegenheid. Er is in totaal € 19,32 miljard beschikbaar, en € 623 miljoen gaat naar Nederlandse regio’s.

Wat is het Just Transition Fund?

Zoals de naam impliceert staat het fonds voor ‘een rechtvaardige transitie’. Er zijn namelijk gebieden die zwaar worden getroffen door de overgang naar een groene, duurzame economie. Voor de energietransitie zijn onder andere grote investeringen nodig. Ook worden duizenden banen geraakt door het stopzetten van activiteiten als gaswinning. Tegelijkertijd biedt de energietransitie ook weer nieuwe banen en economische activiteiten. Om dit te kunnen verwezenlijken zijn investeringen en samenwerking hard nodig. Het doel van het fonds is om mensen de mogelijkheid te bieden om te gaan met de sociale, economische en milieueffecten van de transitie naar een klimaatneutraal Europa.

Het budget voor Nederland

Er is in totaal € 623 miljoen budget beschikbaar tot en met 2027 voor zes regio’s in Nederland:

  • Groningen-Emmen;
  • IJmond;
  • Groot-Rijnmond;
  • West-Noord-Brabant;
  • Zeeuws-Vlaanderen;
  • Zuid-Limburg.

Wanneer kunt u gebruik maken van het Just Transition Fund?

De Nederlandse tak van het Just Transition Fund is eind 2022 goedgekeurd. Naar verwachting kunnen mkb’ers uit de zes bovengenoemde regio’s vanaf januari 2023 subsidie aanvragen. De verdeling van het budget is niet evenredig. Zo krijgt de regio Groningen-Emmen ruim € 330 miljoen gezien de impact van de klimaattransitie en de afschaling van aardgaswinning in de regio. De andere regio’s krijgen ieder € 58,5 miljoen tot hun beschikking.

Just Transition Fund aanvragen in 2023

Er zijn een paar wijzigingen binnen het JTF programma in 2023. Nieuwe openstellingen en extra budget voor een paar regio’s. Voor de regio’s Groningen-Emmen, Zeeuws-Vlaanderen/ Vlissingen-Oost en IJmond zijn diverse budgetten verhoogd, en openstellingen verlengd.

Advies over JTF subsidie

Benieuwd of u in aanmerking komt voor het Just Transition Fund? Neem gerust contact op voor meer informatie! Onze specialisten kijken graag met u mee welke mogelijkheden het programma biedt binnen uw regio. Wij zijn te bereiken op 088 495 20 00 of via info@hezelburcht.com.

contact

Meer weten over het Just Transition Fund? Neem contact op! Wij zijn te bereiken op 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com. Of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00