CrossCare 2.0

Voor wie?

Mkb’ers en kmo’ers in het CrossCare gebied

Subsidiebijdrage

50% van de kosten

Ontwikkelingsfase (TRL)

4-8

Aanvragen?

Nu open, aanmelden tot 23 april 2024 (WAVE II)

Advies over CrossCare 2.0

Binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland staat innovatie en ontwikkeling van de regio door grensoverschrijdende samenwerking centraal. Een onderdeel daarvan is het programma CrossCare. Het subsidieprogramma helpt organisaties bij het realiseren en versnellen van innovaties voor de sector zorg en welzijn.

CrossCare 2.0: het vervolg van Crosscare

CrossCare 2.0 is het vervolgprogramma van het eerste CrossCare-traject (2016-2021). Het vernieuwde programma bouwt verder op de resultaten van het eerdere traject en ondersteunt de implementatie en ontwikkeling van zorginnovaties. Met behulp van een zorgproeftuinsetting en een flinke subsidiepot worden innovatieprojecten ondersteund.

De looptijd van het CrossCare 2.0 traject is van 2023-2026. Er zijn verschillende oproeprondes bekend:

 • WAVE I (2023, gesloten) – Oproep ‘Bedrijfstrajecten & Multi-actortrajecten’
 • WAVE II (2024, open) – Oproep ‘Bedrijfstrajecten’
  • FASE 1 Aanmelding – sluit 23 april 2024
  • FASE 2 Volledige aanvraag – sluit 5 juli 2024
 • WAVE III (nader te bepalen)

Voor wie is CrossCare 2.0?

Mkb/kmo’ers met minstens één vestiging in het programmagebied van de Grensregio Vlaanderen-Nederland kunnen een aanvraag doen. Er hoeft geen sprake te zijn van een grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven. Een bedrijf kan dus zelf, zonder partner, een aanvraag indienen.

De regio’s die onder het CrossCare-gebied vallen zijn West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg (BE), Zeeland, Noord-Brabant en Limburg (NL).

Bedrijven in regio’s die nauwsluitend grenzen aan de bovengenoemde provincies of andere regio’s zijn niet uitgesloten. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden mits de impact voor het grensgebied hard gemaakt kan worden.

Welke projecten komen in aanmerking?

Uw innovatietraject komt in aanmerking als er een focus ligt op het ontwikkelen en demonstreren van prototypes van nieuwe processen, producten of diensten (TRL 4-8) die een duurzame oplossing bieden voor bepaalde doelstellingen in de zorg- en welzijnssector. Uw project moet gericht zijn op één van de volgende thema’s:

 • Gepersonaliseerde zorg;
 • Langer en kwalitatiever zelfstandig leven en wonen;
 • Preventie;
 • Toegankelijkheid en inclusie;
 • Werkbaar werk.

De aanvraag gaat via een 2-stapsprocedure. Projecten worden na indiening beoordeeld op de volgende criteria:

 • Impact op de Vlaams-Nederlandse grensregio;
 • Maatschappelijke en economische impact;
 • Technische en commerciële haalbaarheid;
 • Innovatieve karakter van het project;
 • Kwaliteit van de aanvraag;
 • Competenties van de uitvoerder;
 • Meerwaarde van de inbreng van zorgproeftuinen bij de ontwikkeling van het innovatietraject.

Wat biedt CrossCare 2.0?

Financiële ondersteuning

In totaal is er een EFRO-subsidiebudget van € 2,5 miljoen beschikbaar voor de drie oproeprondes. Voor WAVE II is van dit totale budget € 600.000,- gereserveerd. U krijgt tot maximaal 50% van de projectkosten gedekt met een maximum bedrag van € 141.840,- per project. De subsidiabele kosten zijn voornamelijk personeelskosten via een vast uurtarief met daarbovenop een forfait​ bedrag voor andere kosten.

Er geldt een maximale doorlooptijd van 20 maanden. Er kan boven op de 50% een aanvullende financiering van 20,92% verstrekt worden door het Ministerie van Economische Zaken.

Zorgproeftuin

Naast financiële ondersteuning is een belangrijk onderdeel van het CrossCare-traject de zorgproeftuin-ondersteuning waarin bedrijven innovaties kunnen testen en evalueren bij beoogde ‘eindgebruikers’. Er zijn 8 partnerorganisaties betrokken en elk goedgekeurd innovatietraject kan sowieso rekenen op gratis ondersteuning door één Nederlandse en één Vlaamse proeftuin.

Advies of ondersteuning nodig voor uw project?

Wilt u meer te weten komen over deze of vergelijkbare subsidiemogelijkheden voor uw organisatie? Onze professionals adviseren en ondersteunen u graag. Neem contact op voor een adviesgesprek via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com.

Contact

Wilt u meer weten over CrossCare 2.0? Neem contact op met onze subsidiespecialisten! We staan u graag te woord.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00