Cryosauna – Zest – UMCU

Wat is cryotherapie?

Cryotherapie is een koudetechniek waarbij het gehele lichaam van onder tot aan de bovenkant van de schouders, gedurende 1 tot 3 minuten blootgesteld wordt aan zeer lage temperaturen (-110°C tot -196°C). Dit gebeurt met behulp van een cryosauna, een cabine die wordt afgekoeld met behulp van vloeibaar stikstof. Door de behandeling koelt het huidoppervlak snel af tot ongeveer -1°C gedurende een korte periode. Deze acute afkoeling veroorzaakt verschillende lichamelijke reacties die een positieve invloed hebben op de bloedsomloop en stofwisselingsprocessen, met als gevolg het herstel van spieren, een versterkt immuunsysteem en pijnbestrijding.

Doel van de MIT R&D samenwerking

Cryosauna Nederland B.V., in samenwerking met ingenieursbureau Zest B.V., wil een innovatieve Cryosauna 2.0 ontwikkelen.

Met deze sauna kan cryotherapie plaatsvinden waarbij:

  • de temperatuur exact kan worden gecontroleerd over de gehele cabine
  • de temperatuur kan worden afgestemd op ieder afzonderlijk lichaam
  • de behandeling kan plaatsvinden zonder risico’s op brandwonden

Toepassing

De werking van cryotherapie is wetenschappelijk onderzocht en bewezen, echter, er bestaat nog geen goede techniek om deze volledig veilig en afgestemd op de verschillende lichamen plaats te laten vinden. Door de beperking in de technologie is de doorstart naar het behandelen van bijvoorbeeld reumapatiënten en opname van de behandeling in het zorgverzekeringspakket niet mogelijk. Vanwege de omvang van de patientengroep zal de nieuwe cryosauna een grote bijdrage leveren aan het welbevinden van vele mensen in Nederland en mogelijk ook aan kostenbesparingen in de zorg. Met 7700 praktijken voor fysiotherapie, waar deze behandeling kan worden verzorgd, wordt de markt voor cryosauna’s alleen al in Nederland als omvangrijk gezien.

Naast de technologische ontwikkeling zal er (wetenschappelijk en praktijk) onderzoek worden gedaan naar de effecten van cryotherapie bij met name reumapatiënten. Aan de hand daarvan wordt meer inzicht verkregen in de toepassingsmogelijkheden, noodzakelijk om de verzekeringsmaatschappijen te stimuleren cryotherapie op te nemen in het aanvullend en zelfs basisverzekeringspakket.

De in dit project voorgestelde technologische ontwikkeling van de cryosauna is essentieel om deze stap mogelijk te maken.

Consortium

  • Cryosauna Nederland B.V.
  • Zest B.V.
  • UMCU

Subsidie

MIT R&D samenwerking

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00