WBSO deskcontrole door RVO | Geen bedrijfsbezoeken meer, maar digitale bewijsstukken

Hezelburcht krijgt geregeld brieven binnen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor WBSO deskcontroles om na te gaan of de onderneming voldaan heeft aan de verplichtingen van het bijhouden van de speur- en ontwikkelingswerk (S&O-administratie). Deze controles van RVO vinden altijd plaats na afloop van een WBSO-kalenderjaar en worden door middel van een steekproef bepaald. Maakt u gebruikt van de WBSO? Dan kunt ook u voor een deskcontrole geselecteerd worden. In dit artikel lichten wij beknopt toe hoe dit proces eruit ziet.

Bedrijfsbezoek bij de klant

Normaal gesproken gebeuren de controles door middel van een bedrijfsbezoek bij de klant, maar door de geldende COVID-19 maatregelen voert RVO de controles momenteel online uit. Stel dat u geselecteerd bent voor een deskcontrole. U dient dan de aansluiting van de uren- en projectadministratie aan te tonen door bewijsstukken digitaal op te sturen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat u nu geen nadere toelichting kan geven op de projectadministratie wat bij een bedrijfsbezoek wél kan. Dit betekent dat de aangeleverde stukken met betrekking tot de uren- en projectadministratie één op één op elkaar dienen aan te sluiten en dat er geen ruimte is voor interpretatie. RVO controleert hier streng op.

Waar wordt op gecontroleerd?

RVO controleert of uw S&O-administratie voldoet aan de wettelijke vereisten. Denk hierbij aan vragen als:

  • Zijn de opgevoerde S&O-projecten ook daadwerkelijk uitgevoerd?
  • Zijn de uitgevoerde werkzaamheden onderbouwd in de projectadministratie?
  • Zijn de uitgevoerde werkzaamheden te herleiden naar de urenregistraties, per medewerker, per project en per dag?
  • En in het geval er in de aanvraag sprake is van ‘werkelijke kosten en uitgaven’, zijn de kosten en uitgaven verantwoord in de S&O-administratie?

Kortom, uit uw S&O-administratie moet dus blijken dat de werkzaamheden die uitgevoerd zijn betrekking hebben op de toegekende projecten. Tevens zal een controle worden gedaan op de ingediende realisatiemelding en BSN-mededeling.

Optimale ondersteuning bij uw WBSO deskcontrole

Wij adviseren de klant altijd controles via ons te laten verlopen zodat wij hen kunnen begeleiden bij het aanleveren van de stukken bij RVO. Veel van onze klanten hebben een compliance contract afgesloten waarbij wij periodiek de S&O-administratie bij hen controleren zodat in het geval van een controle de stukken direct kunnen worden opgeleverd. Deze dienstverlening wordt door onze klanten als prettig ervaren omdat het hen zekerheid biedt dat hun administratie op orde is en zij controles zonder problemen doorlopen. Dit blijkt ook uit ons WBSO track record. Zo hebben wij de afgelopen tien jaar in totaal 12.292 WBSO-toekenningen en € 211 miljoen voordeel voor onze relaties binnengehaald. Dit is een succespercentage van 87%!

Wilt u ook onze specialisten inschakelen voor het controleren van uw S&O-administratie en de begeleiding bij de WBSO deskcontrole? Neem contact op en bespreek de mogelijkheden met een van onze Compliance Officers.

Plan een vrijblijvende kennismaking in
Of bel direct naar: 088 495 20 00

WBSO subsidie
Gerelateerde subsidie WBSO subsidie
Met de WBSO kunnen innovatieve bedrijven de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-pro...Lees verder

contact

Ondersteuning nodig bij uw WBSO-aanvraag of deskcontrole? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze specialisten!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00