Subsidieregeling elektrificatie binnenvaartschepen open voor aanvragen

Voor de ontwikkeling van elektrische binnenvaartschepen en de ombouw van bestaande binnenvaartschepen naar een elektrische variant, is subsidie beschikbaar via de subsidieregeling Elektrificatie Binnenvaartschepen. Het gaat om een tijdelijke subsidieregeling die van 2023-2027 loopt en voortkomt uit het project ‘Zero emissie Binnenvaart, batterij-elektrisch’, dat gefinancierd is vanuit het Nationaal Groeifonds. Voor de periode van 2023-2025 is een budget van € 15,1 miljoen beschikbaar en de eerste openstelling is van 8 december 2023 t/m 24 februari 2024.

Welke elektrificatieprojecten voor binnenvaartschepen komen in aanmerking?

Subsidie is beschikbaar voor het aanpassen of bouwen van een binnenvaartschip met elektrische aandrijving. Specifiek gaat het om de installatie van elektrische voorstuwingssystemen. Binnenvaartschepen moeten volledig elektrisch varen met verwisselbare batterijcontainers. Ook industriële onderzoeksprojecten voor verdere ontwikkeling van een elektrische voorstuwingsinstallatie komen in aanmerking voor subsidie.

Wie kan subsidie aanvragen?

Natuurlijke personen en rechtspersonen uit een lidstaat van de EU of Zwitserland waaraan het binnenschipcertificaat van het betreffende vaartuig is verstrekt kunnen de subsidie aanvragen.

Subsidiebijdragen elektrificatie binnenvaartschepen

Voor het aanpassen of bouwen van een elektrische voorstuwingsinstallatie en bijbehorende onderdelen bedraagt het subsidiepercentage maximaal 40% van de in aanmerking komende kosten. De subsidie kan oplopen tot maximaal € 400.000 per vaartuig. Voor een industrieel onderzoeksproject bedraagt het maximum subsidiebedrag € 75.000.

Subsidie elektrificatie binnenvaartschepen aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart en worden gerangschikt op basis van vier criteria: emissievrij, schoon, realisatietermijn en plan en onderbouwing. Er zijn nu drie aanvraagtijdvakken gepubliceerd:

  • 8 december 2023 t/m 28 februari 2024;
  • 1 mei 2024 t/m 30 juni 2024;
  • 1 september 2024 t/m 15 oktober 2024.

Heeft u vragen over de subsidieregeling elektrificatie binnenvaartschepen of wilt u hulp bij het indienen van uw aanvraag? Neem contact op voor meer informatie via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contact

Neem contact op voor meer informatie over de subsidieregeling elektrificatie binnenvaartschepen

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00