REACT-EU Oost-Nederland opent op 15 december tweede tranche

In reactie op de coronapandemie besloten de EU-regeringsleiders tot het instellen van het herstelprogramma ‘EU Next Generation’, waar onder andere het deelprogramma REACT-EU onder valt. Vorig jaar ging de eerste tranche van REACT-EU open. Aangezien de crisis nog niet helemaal achter de rug is, komt er een tweede tranche die vanaf 15 december 2021 open gaat voor aanvragen. De verwachting is dat het subsidieplafond snel bereikt wordt. Schakel daarom nu alvast onze specialisten in voor het opstellen van een kansrijke aanvraag. Zo kunt u deze op de dag van openstelling direct indienen en vergroot u uw kansen op een succesvolle toekenning!

Tweede tranche REACT-EU Oost-Nederland

Voor deze tweede tranche wordt er ruim € 60,5 miljard beschikbaar gesteld voor Oost-Nederland (provincies Gelderland en Overijssel). Om snel te kunnen schakelen worden de middelen (net als bij de vorige tranche) decentraal weggezet in al bestaande fondsen, zoals het EFRO. Ongeveer € 50 miljoen van het totaal budget is beschikbaar voor projectaanvragen in de categorieën ‘ontwikkelingsprojecten’ en ‘gedeelde faciliteiten’. De rest wordt gereserveerd voor een revolverend fonds.

Ook tijdens deze tranche ligt de focus op herstel en moeten de financiële middelen leiden tot een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa.

Interessant voor mkb’ers

Aanvragen kunnen ingediend worden door samenwerkingsverbanden. Met name mkb-ondernemingen worden gestimuleerd om (in samenwerking met andere partijen) een REACT-EU subsidieaanvraag in te dienen voor innovatieve projecten gericht op digitalisering en verduurzaming van producten of productieprocessen. Dit kan zowel gaan om experimenteel onderzoek als om investeringen.

Welke projecten komen in aanmerking?

Net als bij de eerste openstelling ligt de nadruk op de latere fases van de innovatie (TRL 5-8). De innovaties moeten leiden tot een veerkrachtig economisch herstel van de EU lidstaten. Investeringen in innovatieve technologieën gericht op hernieuwbare energie of milieubescherming komen ook in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van fossiele grondstoffen door biologische grondstoffen of slimme manieren om energie op te slaan. Ook investeringen in gedeelde faciliteiten komen in aanmerking voor subsidie.

Deze tranche biedt kansen voor mkb-ondernemingen; het geeft u de mogelijkheid nieuwe producten te testen, door te ontwikkelen of op te schalen, met als doel het innoverend vermogen in uw regio te vergroten. Daarnaast werkt u samen met andere ondernemers waardoor u uw kennis en netwerk vergroot.

Wanneer indienen?

De tweede tranche gaat open op 15 december 2021. Hiervoor geldt ‘first-come-first-serve’. De verwachting is dat het budget meteen wordt overschreden. De openstelling kan daarom eerder worden gezien als een deadline. Bij overschrijding van het budget vindt er een loting plaats onder de volledig ingediende aanvragen. De Management Autoriteit (MA) EFRO Oost-Nederland is uiteindelijk verantwoordelijk voor toekenning en beheer van de middelen. Wij ondersteunen u graag bij het op papier zetten van uw projectidee zodat u met vertrouwen een sterke REACT-EU aanvraag kunt indienen.

Vrijblijvende kennismaking

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een kansrijke REACT-EU aanvraag? Heeft u vragen na het lezen van dit artikel of bent u op zoek naar alternatieve subsidiemogelijkheden? Onze specialisten helpen u graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Meer weten? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

REACT-EU
Gerelateerde subsidie REACT-EU
De Europese Commissie heeft naar aanleiding van de pandemie het uitgebreide en ambitieuze herstelpro...Lees verder

contact

Voor vragen over REACT-EU of onze dienstverlening kunt u contact opnemen via het onderstaande formulier of door ons te bellen op 088 495 20 00!

Spar met een specialist over REACT-EU!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00