Proeftuinen ronde 3 voor Programma Aardgasvrije Wijken aangekondigd

Naar verwachting gaat in juni 2021 de derde ronde proeftuinen voor de subsidieregeling Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) open. Gemeenten kunnen dan weer subsidie aanvragen voor het realiseren van proeftuinen voor aardgasvrije wijken. In deze derde ronde zien we een lichte verschuiving en ligt de nadruk op isolatie van woningen en gebouwen. Lees hier wat er tot dusver bekend is over de aankomende ronde.

Uitbreiding derde ronde Programma Aardgasvrije Wijken

In de afgelopen rondes subsidieerde het ministerie al veel proeftuinen met midden of hoge temperatuur warmtenetten, waterstof en groen gas. Wat achterblijft zijn proeftuinen met een warmtenet op basis van lagere temperaturen (< 55 °C), waarbij een goede aanpak van woningisolatie, al dan niet in combinatie met een (hybride) warmtepomp, een cruciale component is. Daarom wordt in deze derde ronde een nadruk gelegd op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-besparingspotentieel. Dat betekent een gefaseerde aanpak waarbij eerst de gebouwen gereed worden gemaakt voor aansluiting op een duurzaam warmtebron door middel van goede (woning)isolatie. Dit kan vervolgens worden gecombineerd met een hybride warmtepomp.

In deze derde ronde zullen uitsluitend proeftuinen worden geselecteerd waarbij isolatie een integraal onderdeel is van de aanpak. De mate van isolatie moet gericht zijn op het bereiken van lage- en midden temperatuur warmteoplossingen, waarbij de exacte voorwaarden afhangen van het bouwjaar van de woning(en).

Het programma zoekt zowel proeftuinen die voor 2030 volledig aardgasvrij zijn als proeftuinen die eerst inzetten op een stapsgewijze aanpak en op middellange termijn (2035-2040) overgaan naar aardgasvrij. Belangrijke voorwaarde blijft dat bij het doen van een aanvraag het aardgasvrije alternatief bekend. De wijkaanpak staat centraal bij de selectie van de proeftuinen.

Meer weten over de derde ronde?

Momenteel staat de openstelling voor de derde ronde gepland vanaf 1 juni 2021 tot en met 1 november 2021. In de zomer/najaar zullen er ook nog enkele informatieve dagen volgen voor gemeenten die overwegen om een aanvraag in te dienen.

Heeft u vragen of wilt u graag sparren over de mogelijkheden van Programma Aardgasvrije Wijken voor uw gemeente? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking met onze specialisten.

Meer weten over PAW? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)
Gerelateerde subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)
Middels het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) krijgen gemeenten een bijdrage voor het aardgasvrij ...Lees verder

contact

Sparren met onze specialisten over de mogelijkheden voor uw gemeente? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier of bel ons direct op 088 495 20 00.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00