Opinie | Het effect van innoveren in tijden van crisis
Opinie – Een paar weken geleden is het dagelijks leven van iedereen drastisch veranderd. De coronacrisis heeft veel impact op de zorg en de economie. Op kleinere schaal heeft elke organisatie in meer of mindere mate last van de crisis. Juist in tijden van crisis lijken innoveren en creativiteit hét antwoord om de negatieve gevolgen te minimaliseren. Het perspectief van Bas van Engelen, Managing Director Hezelburcht:
‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt!’, een uitspraak die ik de laatste weken bijna dagelijks gehoord heb, zowel in mijn directe omgeving als in praatprogramma’s zoals Jinek. Er heerst veel ongeloof en verbazing over de impact van Covid-19. Niet geheel onbegrijpelijk, gezien de snelheid en alomvattendheid waarmee het virus toegeslagen heeft. De genomen maatregelen hebben veel impact op ons dagelijks leven. De gevolgen zijn zeker confronterend te noemen. Met name op het gebied van onze gezondheid, waar het bijna normaal lijkt dat het RIVM dagelijks de cijfers van het aantal overleden mensen communiceert. We proberen te weten te komen of de thuisisolatie werkt en er zicht is op versoepeling van de genomen maatregelen. De wens om weer het normale leven op te pakken komt mede voort uit de economische gevolgen die de maatregelen met zich meedragen.
Ondernemend Nederland
Terugkijkend naar eerdere crisissen tijdens mijn werkende leven, valt me één ding op. En dat is dat de uitdaging op economisch vlak min of meer hetzelfde blijft. Ons economisch stelsel is gestoeld op groei. We zijn de laatste jaren verwend met prachtige economische rapportcijfers van de B.V. Nederland. Onlangs heeft Mathijs Bouman in het Financieel Dagblad de mooie cijfers nog op een rijtje gezet. Lage werkloosheid, mooie groeicijfers, lagere staatsschuld, dit alles stemde zeer positief. Totdat Covid-19 op onze deur klopte.
Een lock-down en ook onze intelligente lock-down zorgt voor veel onzekerheid bij organisaties. De overheid heeft gelukkig snel geschakeld met een aantal krediet-, borgstelling- en loonkostenmaatregelen om een economisch vangnet voor ondernemers te creëren. Deze maatregelen zijn voor veel organisaties slechts een tijdelijke pleister. We hopen allemaal dat de maatregelen binnen afzienbare tijd afgebouwd kunnen worden. Minister-president Rutte praat echter al over de 1,5 meter economie alsof dit het nieuwe normaal wordt.
MKB Nederland blijft vertrouwen uitspreken: ‘Het kabinet zet goede stappen voor ondernemers’, aldus voorzitter Jacco Vonhof. Banken en het IMF stemmen echter weinig vrolijk momenteel, een recessie is volgens deze partijen zeker. Het is vooral de vraag hoe diep die recessie wordt. Voor ondernemers zijn dit macro economische gegevens die ze aanhoren om vervolgens weer verder te gaan met eigen organisatorische uitdagingen in deze tijd.
Never waste a good crisis
‘Never waste a good crisis!’ roepen de optimisten onder ons. De meeste mensen fronsen hun wenkbrauwen wanneer ze dit horen, maar in dit geval is dit het kamp waar ik me graag bij wil aansluiten. De boodschap is er namelijk een van optimisme en kansen. Een mentaliteitshouding die ons in het verleden veel gebracht heeft, bewezen door de kredietcrisis van 2008. De coronacrisis vraagt om herijking, creativiteit en de mouwen opstropen. Dit is zichtbaar in de zorg, waarbij de zorgmedewerkers zich een slag in de rondte werken en bedrijven met innovatieve oplossingen komen voor technische problemen.
Als je het mij vraagt ligt hier de sleutel. Innovatie en creativiteit. En daar heeft Nederland een naadloos aansluitende stimuleringsregeling voor ontwikkeld die al jaar en dag zijn waarde bewijst. Deze regeling, WBSO genaamd, heeft menig organisatie door verschillende crisissen geholpen. Een regeling die innovatie en creativiteit beloont, die niet discrimineert tussen organisaties en die tegemoet komt aan een belangrijke doelstelling van ons allen: mensen aan het werk houden in tijden dat er even tegenwind is. In de vorige periode heeft deze regeling zijn waarde bewezen en is mede bepalende geweest voor het goed uit de crisis komen van de Nederlandse economie.
WBSO: de motor voor innovatie & vernieuwing
Waar je op dit moment vooral veel hoort over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling of de garantie/borgstellingsregelingen, blijft de WBSO onderbelicht. Onterecht, juist de WBSO kan ervoor zorgen dat innovatieprocessen door kunnen blijven gaan. Vanuit werkgeversorganisatie VNO-NCW wordt de regeling een warm hart toegedragen vanwege de bewezen effectiviteit. De regeling is in 2019 al verruimd, maar ook in 2020 is het budget weer vergroot en is aanvragen bovendien versoepeld. Dit zijn wijzigingen binnen de WBSO regeling die ik steun, het voordeel komt veel mensen tegemoet en sluit weinig organisaties uit.
Juist nu mensen meer tijd hebben om nieuwe projecten op te pakken komt de optimist in mij naar boven. Iedere crisis vraagt om nieuwe ideeën en projecten, en welke regeling is beter dan de WBSO om dit soort initiatieven te ondersteunen. Door de NOW regeling ontstaat er zelfs een bijzondere situatie. Omdat werkgevers die gebruik maken van de NOW regeling loonbelastingplichtig blijven, is de WBSO een zeer passend instrument om hiermee te combineren. Op deze manier zorgt de B.V. Nederland ervoor dat organisaties met behulp van innoveren juist veerkracht tonen en een goed tegenantwoord hebben op de crisis. Namelijk: mensen in dienst te houden en in te zetten op innovatie, ondersteund door twee maatregelen. Daarvoor geldt voor mij ook ‘dit heb ik nog nooit meegemaakt’.
—
Meer weten over de visie van Bas van Engelen? Of benieuwd hoe uw organisatie gebruik kan maken van het voordeel dat innovatie biedt? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking!
Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00