Nederlandse innovatiestatistieken op regionaal niveau

De Europese Commissie (EC) heeft naast het EU rapport tevens een rapport gepubliceerd over de regionale innovatiestatistieken. De Nederlandse regio’s komen goed uit het rapport en zijn sterk vertegenwoordigd op internationaal niveau.

Opvallend is dat de provincies Utrecht en Noord-Brabant het hoogste scoren en Zeeland en Friesland het laagst. 

Figuur 3. De regionale prestaties op gebied van innovatie. Bron: EC Main report

Op deze twee minst presterende provincies na, behoren echter alle Nederlandse provincies tot de 50% meest innoverende regio’s van de Europese Unie. Provincie Utrecht staat zelfs op plaats 18 en provincie Noord-Brabant op plaats 24. Daarnaast worden de provincies Noord- en Zuid-Holland extra uitgelicht binnen de topcategorie leader. Een andere opvallende bevinding uit het rapport is de vergelijking tussen provincie Gelderland en Vlaanderen: de innovatiekracht van Gelderland staat bijna gelijk aan die van geheel Vlaanderen.

Figuur 4. De regio’s van Nederland (provincies) uitgelicht. Bron: EC Main report 

De groei op regionaal niveau

In figuur 4 is gevisualiseerd hoe de prestaties van elke regio zijn veranderd ten opzichte van 2011. Duidelijk te zien is dat alle Nederlandse regio’s groei kennen volgens de maatstaven van de Europese Unie.

Overige bevindingen uit het rapport:

  • Op het gebied van patenten scoort provincie Noord-Brabant het beste van Europa.
  • Utrecht scoort als beste regio van Nederland op het gebied van meest hoogopgeleide mensen. Deze provincie staat hiermee zelfs op de negende plaats van Europa.
  • In de provincies Groningen (plaats 16) en Utrecht (plaats 17) wordt het meest geld uitgegeven aan R&D vanuit de publieke sector.
  • Provincie Noord-Brabant scoort het beste (plaats 13) als men kijkt naar R&D-uitgaven in de private sector.
  • Op gebied van Publiek-Private Samenwerking (PPS) scoren wederom de provincies Utrecht (plaats 16) en Noord-Brabant (plaats 13) het beste.
  • Het percentage van de omzet dat wordt uitgegeven aan innovatie door Nederlandse mkb-bedrijven is significant lager t.o.v. de rest van Europa. Waarbij alleen Spanje en Roemenië het slechter doen dan Nederland.

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit artikel of wenst u meer informatie? Onze specialisten staan u graag te woord.

Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Meer informatie over dit rapport? Neem gerust contact met ons op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00