Nederland behoort tot de Innovation Leaders van Europa

De Europese Commissie heeft het jaarlijkse European Innovation Scoreboard (EIS) rapport gepubliceerd: een beoordeling van alle Europese Unie (EU) lidstaten op het gebied van onderzoek en innovatie. Nederland behoort, samen met België, Denemarken, Finland en Zweden, tot de Innovation Leaders! Dit is een topcategorie weggelegd voor landen die hoger dan het Europese gemiddelde scoren.

Innovation Leader: de hoogste classificatie

De innovatie-prestatie van de hele EU is ten opzichte van 2015 gestegen met ruim 9,9%. De landen worden onderverdeeld in vier groepen: Innovation Leaders, Strong Innovators, Moderate Innovators en Emerging Innovators. Dit jaar is er gebruik gemaakt van een nieuwe meetmethode. Hierdoor is Nederland van Strong Innovator doorgeschoven naar Innovation Leader en staat hiermee op positie vier (zie figuur 1) met een score van 129,3%, een stijging van 9,91% sinds 2015. Deze score houdt in dat Nederland dit jaar 29,3% boven het EU-gemiddelde scoort. Op basis van herberekeningen waarbij gebruik is gemaakt van de nieuwe meetmethode zou Nederland eigenlijk vorig jaar ook al tot de groep Innovation Leaders behoren.Innovation leader afbeelding

Figuur 1. De prestaties van de landen van de Europese Unie (EU) in 2022 t.o.v. het gemiddelde van de EU. De gekleurde kolommen tonen de prestaties in 2022 aan. De horizontale strepen weergeven de prestaties van 2021. De grijze kolommen representeren de scores in 2015. Bron: EIS 2022

De sterke kanten van Nederland

De scores worden gebaseerd op de prestaties binnen twaalf innovatie dimensies. Nederland staat wat betreft innovatie-prestaties in de top 5 op het gebied van:

  • Digitalisation (positie 1)
  • Human Resources (positie 2)
  • Attractive research systems (positie 2)
  • Finance and support (positie 3)
  • Environmental sustainability (positie 4)
  • Use of information technologies (positie 5)
  • Linkages (positie 5)

Hezelburcht adviseert en ondersteunt bij uw innovatieproject

Nederland is dus goed bezig op het gebied van innovatie. Dit blijkt niet alleen uit het EIS rapport, maar bijvoorbeeld ook uit het jaarrapport van de WBSO: in 2021 is er een recordbedrag in innovatie en R&D geïnvesteerd. Nederland is een land van innovatie en vooruitgang en wordt hiervoor beloond met de positie van Europese innovatieleider.

Subsidies zijn een belangrijk middel in het stimuleren en realiseren van innovatieprojecten. Ontdek welke subsidiekansen er zijn voor uw project of organisatie! Neem contact met ons op via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com. Onze specialisten verkennen graag de mogelijkheden voor u.

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen over dit artikel? Of bent u benieuwd naar de subsidiekansen voor uw organisatie of project? Neem contact met ons op:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00