Klimaattop COP27 in Egypte van start: “Hoeveel wake-up calls heeft de wereld nog nodig?”

Het is een jaar geleden dat de klimaattop in Glasgow plaatsvond. De conclusie van die top luidde: landen moeten de klimaatdoelen (opnieuw) aanscherpen, alleen zo kan de opwarming van de aarde beperkt blijven. In 2022 lijkt er niet veel vooruitgang te zijn geboekt. Concrete acties tegen klimaatverandering kunnen daarom echt niet langer meer uitblijven. “Hoeveel wake-up calls heeft de wereld nog nodig?” aldus Alok Sharma, die vorig jaar de COP26 voorzat. De klimaattop in Sharm-el-Sheikh in Egypte (COP27) zal het antwoord geven.

Waar staan we nu?

Afgelopen periode kenmerkt zich door diverse natuurrampen: van extreme hittegolven tot overstromingen en bosbranden. Deze gebeurtenissen bevestigen hoe urgent de klimaatproblematiek is. De wereld ligt namelijk nog steeds niet op koers om de opwarming van de aarde te beperken. Het doel is om deze idealiter te beperken tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Volgens het meest recente rapport van de World Meteorological Organization (WMO) komt de gemiddelde temperatuur in 2022 al uit op ongeveer 1,15 graden boven dat van het tijdperk voor de industriële revolutie. Als de huidige koers wordt doorgezet zal het doel van 1,5 graden vrijwel onhaalbaar zijn.

De belangrijkste onderwerpen van de klimaattop

Logischerwijs staat het beperken van de opwarming van de aarde voorop. Er zullen opnieuw gesprekken gevoerd worden over de vraag hoe dit doel bereikt kan worden. Een tweede prioriteit is hoe om te gaan met schade als gevolg van klimaatverandering, met name in kwetsbare, arme landen. Diverse landen dragen bijvoorbeeld zelf weinig bij aan de uitstoot van broeikasgassen, maar ervaren wel de potentiële gevolgen van klimaatverandering. De schade die zij oplopen, bijvoorbeeld door overstromingen, kunnen zij vaak niet alleen dragen. Er heerst ook de angst dat de kosten van schade door klimaatverandering steeds hoger op zullen lopen. Rijke landen worden opgeroepen om hen hierin te ondersteunen, maar hoe en in welke mate? Weersextremen zijn er namelijk altijd al geweest. Het is dan ook de vraag of de schade het gevolg is van ontoereikend beleid om deze schade te voorkomen.

De wereld komt bijeen op de klimaattop

Delegaties uit bijna 200 landen doen mee aan de klimaattop. Veel staatshoofden en regeringsleiders zijn van de partij. Denk aan Amerikaanse president Biden en de nieuwe Britse premier Sunak. Toch zijn er ook een aantal belangrijke gezichten afwezig, waaronder president Xi Jinping van China en premier van India Narendra Modi. De afwezigheid van deze twee landen, welke ook twee van de allergrootste uitstoters zijn, leidt tot twijfels of er in Egypte wel harde afspraken gemaakt kunnen worden.

Blijf op de hoogte

Aan het eind van de klimaattop zullen we terugblikken op de belangrijkste ontwikkelingen, afspraken en beloften en wat deze mogelijk betekenen voor het subsidielandschap. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van COP27-nieuws.

contact

Wilt u graag met een specialist sparren over een onderwerp die op de klimaattop wordt besproken? Of wilt u met uw project bijdragen aan een betere wereld? Bespreek de mogelijkheden tijdens een vrijblijvende kennismaking:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00