Kabinet gaat tot € 7 miljard extra uitgeven om klimaatverandering tegen te gaan

Het demissionaire kabinet zal € 6 tot € 7 miljard extra uittrekken om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het budget zal via subsidies bedrijven en mensen ondersteunen bij het investeren in verduurzaming. Meer over deze maatregelen wordt eind september op Prinsjesdag aangekondigd.

Waarvoor worden deze gelden beschikbaar gesteld?

Zoals aangegeven zullen de gelden onder andere gaan naar het verduurzamen van bedrijven, waaronder naar het stimuleren van duurzame energieproductie. Ook particulieren worden met het geld aangespoord een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door een elektrische auto aan te schaffen of hun huis te isoleren. Op dinsdag 21 september, Prinsjesdag 2021, publiceert het kabinet de exacte plannen over de budgetverdeling.

Waarom dit besluit?

Deze beslissing komt niet uit het niets vallen. Dit besluit van het kabinet komt als gevolg van de Urgenda-zaak, waarin de Hoge Raad besloot dat het kabinet meer moet doen tegen klimaatverandering. Volgens deze uitspraak moet de staat verplicht de uitstoot van broeikasgassen terugdringen: de oorspronkelijke vereiste was de uitstoot voor het einde van 2020 met tenminste 25% te verminderen ten opzichte van 1990.

Milieugroepen zijn sceptisch. Zo vragen milieugroep Urgenda en milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) zich af over welke periode het geld wordt uitgetrokken. Daarnaast worden er ook vraagtekens gezet bij de bestemming van het geld. Het duurzaam maken van bedrijven is nodig, maar zal op korte termijn geen zoden aan de dijk zetten. Urgenda pleit bijvoorbeeld voor het inzetten op meer zonne-energie, energiebesparingen of het sluiten van een kolencentrale. Naar verluidt zijn er geen plannen op tafel wat betreft het sluiten van een kolencentrale. Ook is er aangegeven dat er op Prinsjesdag geen besluit zal komen over maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Meer informatie over Prinsjesdag 2021

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent deze klimaatmaatregelen en Prinsjesdag 2021? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang op de derde dinsdag van september direct het laatste nieuws in uw mailbox.

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze specialisten staan u graag te woord.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00