Interreg Vlaanderen-Nederland publiceert de grote lijnen van het 2021-2027 programma

Interreg Vlaanderen-Nederland heeft de conceptversie van het toekomstige EU-subsidieprogramma vastgesteld en gepubliceerd. Hierin worden de grote lijnen van het nieuwe programma en welke grensoverschrijdende projecten men hoopt te subsidiëren uitgelicht. Globaal gaat Interreg Vlaanderen-Nederland 2021-2027 er als volgt uitzien:

Gebiedsanalyse als basis

De conceptversie is gebaseerd op een analyse van de grensregio en haar inwoners. De regio (Vlaanderen en Zuid-Nederland) staat bekend om sterke kennisinstellingen, hooggekwalificeerde arbeidskrachten en kwalitatieve productiefaciliteiten. Jammer genoeg kent het ook zo zijn zwakten, zoals een zware milieudruk en hedendaagse uitdagingen als de gevolgen van de coronacrisis en Brexit. Om de programmadoelstellingen zo goed mogelijk te formuleren zijn de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen voor de Vlaams-Nederlandse grensregio in kaart gebracht. Vooral actuele informatie is hierbij relevant. De bovengenoemde uitdagingen (de pandemie en Brexit) zullen dan ook nog uitgebreider aan bod komen in de analyse.

Input van experts

De input van experts uit tal van organisaties uit de regio wordt ook in overweging genomen. In een vijftal focusgroepen zijn de gebiedsanalyse en (voorlopige) doelstellingen besproken. Hierin konden tientallen Vlaamse en Zuid-Nederlandse specialisten op het vlak van onder andere innovatie, milieu, de arbeidsmarkt en toerisme hun mening en ideeën delen over het programma.

De vier pijlers van Interreg Vlaanderen-Nederland 2021-2027

Het conceptprogramma is opgebouwd rond vier pijlers:

 • Een slimmer Europa; innovatie en vaardigheden voor slimme transformatie
 • Een groener Europa; klimaat, milieu en beheer
 • Een socialer Europa; inclusieve arbeidsmarkt, opleiding en duurzame vrijetijdsbesteding
 • Een Europa zonder grenzen; samenwerken om grensobstakels te overwinnen

Op basis van deze pijlers zal Interreg Vlaanderen-Nederland projecten financieren op het gebied van onder andere:

 • Innovatie en onderzoeksinfrastructuur
 • Opleiding en (het functioneren van) de arbeidsmarkt
 • Mitigatie van en adaptatie aan de aan de klimaatverandering
 • Biodiversiteit
 • Tegengaan van luchtverontreiniging
 • Duurzame vrijetijdsbesteding en toerisme
 • Administratief-juridische knelpunten aan de grens

Er zal binnen de verschillende doelstellingen aandacht zijn voor herstel na de coronacrisis, met als rode draad binnen het programma: maatschappelijke relevantie en burgerbetrokkenheid van de Nederlanders en Vlamingen.

Interreg Vlaanderen-Nederland 2021-2027 nog in de maak

Het programma is nog niet af. Zo wordt er nog gewacht om duidelijkheid wat betreft het budget, waardoor deze ook nog niet over de doelstellingen is verdeeld. Tot slot kan er hier en daar nog het een en ander aangepast worden en zullen er ook nog wat puntjes op de ‘i’ volgen voordat het programma definitief is. Naar verwachting wordt deze in maart of april afgerond en ingediend bij de Europese Commissie.

Houd onze nieuwspagina goed in de gaten wat betreft nieuws omtrent het nieuwe programma. Wilt u het laatste subsidienieuws direct in uw mailbox ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Interreg en andere interessante subsidiekansen.

Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Interreg Vlaanderen-Nederland
Gerelateerde subsidie Interreg Vlaanderen-Nederland
In Interreg Vlaanderen Nederland werken organisaties aan weerszijden van de grens samen om innovatie...Lees verder

contact

Op de hoogte blijven van het nieuwe Interreg Vlaanderen-Nederland programma? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00