Het gaat niet alleen maar om racen: innovatie en duurzaamheidsambities binnen de Formule 1

Formule 1 wordt met de jaren populairder in Nederland. Wat voor sommige liefhebbers niet bekend is, is dat de Formule 1 een belangrijke rol speelt als innovatieplatform voor de Automotive-industrie. In dit artikel zet Automotive specialist Kevin Bonke een aantal innovaties uiteen die binnen de Formule 1 zijn ontwikkeld en/of toegepast en van invloed zijn geweest op de mobiliteitsindustrie.

Van claxon naar multifunctionele supercomputer

Tegenwoordig is het zeer gebruikelijk onder weggebruikers om de radio te bedienen, cruise control te activeren of een telefoongesprek te leiden via het stuur. Al sinds de jaren ’60 rijden onbevreesde coureurs met functieknoppen op het stuur. Deze behoefte ontstond omdat zij het te gevaarlijk vonden om knopjes op het dashboard te bedienen aangezien zij al hun krachten nodig hebben om te sturen. Door de extreem snelle (door)ontwikkeling van elektronische systemen en het benodigde datatransport is het huidige stuur een supercomputer met meer dan 100 verschillende functies en afstellingen. Uit veiligheid (en luxe) hebben vele personenauto’s nu ook functieknoppen op het stuur.

Duurzaamheid in de Formule 1

De Formule 1 auto’s staan bekend om hun extreem harde geluiden, afkomstig van de conventionele verbrandingsmotor (ICE). Sinds de officiële oprichting van Formule 1 in 1950 zijn er tal van motorconfiguraties ontstaan en doorontwikkeld. De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), de organisatie die de regels bepaalt en straffen uitdeelt aan de raceteams, vond in 2014 dat het hoog tijd was voor een rigoureuzere stap in de richting van duurzaamheid. Deze stap naar verduurzaming vond plaats met de introductie van de 1.6L V6 hybride aandrijflijn. Deze aandrijflijn beschikt over een conventionele verbrandingsmotor en een elektromotor. Met deze ontwikkeling is de FIA hét voorbeeld van verduurzaming in de motorsport.

Een nieuwe innovatie: KERS (Kinetic Energy Recovery System)

Met de introductie van de hybride aandrijflijn in 2014 ontstond er een nieuw ontwikkelingstijdperk binnen de Formule 1. Een mooie stap, maar de Formule 1 liep in werkelijkheid achter binnen de Automotive-industrie. In 1997 bracht Toyota namelijk al de ‘Prius’ met de hybride aandrijflijn op de markt. Ondanks deze kleine achterstand werden de eerste nieuwe technische oplossingen met de hybride aandrijflijn al snel gezien op de startopstelling van de Formule 1.

De meest gebruikelijke ontwikkeling wordt het Kinetic Energy Recovery System (KERS-systeem) genoemd. Dit principe zet remenergie om in elektrische energie, dat normaliter verloren gaat in warmte bij het remmen van de auto. In de meeste gevallen werkt de elektromotor dan als generator, waarbij de getransformeerde energie in het accupakket wordt opgeslagen. Deze energie kan de coureur gebruiken om de Formule 1 auto een tijdelijke boost geven, dat oploopt tot gecombineerd 1000 pk. Dit principe wordt in de volksmond ‘regeneratief remmen’ genoemd. Vandaag de dag hebben vrijwel alle hybride en volledig elektrische voertuigen deze techniek waardoor ze duurzamer kunnen rijden. Naast deze oplossing zorgt het systeem ook dat de remblokken en -klauwen minder snel slijten, want de elektromotor ‘remt’ (de-accelereert) de auto af.

What’s next: klimaatneutraal in 2030

Naast het KERS-systeem, zijn er tal van andere oplossingen binnen de Formule 1 ontstaan die vandaag de dag zijn toegepast in de automobielindustrie. Maar net zoals in andere topsectoren zullen technieken vrijwel nooit uitontwikkeld zijn. Dit leidt tot de vraag: what’s next?

Duurzamere brandstof

In 2030 wordt verwacht dat er een kleine 2 miljard auto’s op de aarde rond rijden, waarbij 8% bestaat uit volledig elektrische voertuigen. Dit betekent dat de noodzaak hoog is om alternatieve oplossingen te ontwikkelen voor de conventionele verbrandingsmotor. Op dit moment rijdt Formule 1 al met 10% hernieuwbare Ethanol, waarbij FIA streeft om in 2026 met 100% hernieuwbare brandstoffen of energiedragers te racen.

Als onderdeel van de plannen van de Formule 1 om in 2030 klimaatneutraal te zijn, baant de sport een pioniersrol op een ‘drop-in’ 100% duurzame brandstof: een synthetisch en volledig uitwisselbaar substituut voor conventionele aardolie-afgeleide koolwaterstoffen. Deze ‘drop-in’ 100% duurzame brandstof zal niet alleen vanaf 2026 in Formule 1-auto’s worden gebruikt, maar bijna alle auto’s over de hele wereld kunnen op deze brandstof gaan rijden! De verbrandingsmotor is tenslotte niet het grootste probleem, maar juist de emissies die vrij komen. Een duurzamere brandstof kan hiervoor de oplossing zijn.

De subsidiekansen voor Automotive en Formule 1

Er is qua innovatie en ontwikkeling dus nog heel veel mogelijk in de Formule 1 en Automotive-industrie. Bent u bezig met een innovatie die het verschil kan maken in deze sector? Ontdek welke subsidiemogelijkheden er zijn! Er zijn tal van innovatie- en duurzaamheidsregelingen die u kunnen helpen bij het realiseren van uw project. Specialist Kevin Bonke kijkt graag met u mee waar deze kansen liggen. Plan een vrijblijvende kennismaking met Kevin in door te mailen naar k.bonke@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

Neem contact op

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u graag de subsidiekansen verkennen voor uw innovatie in de Automotive-industrie? Plan een vrijblijvende kennismaking in met onze specialisten door contact op te nemen via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com. Of laat uw gegevens achter:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00