Donkervoort Automobielen

De sportwagens van Donkervoort laten met hun unieke karakter en fenomenale prestaties de harten van vele autoliefhebbers sneller kloppen. Donkervoort sportwagens kenmerken zich onder andere door de hoogwaardige onderdelen, die het familiebedrijf veelal zelf ontwikkelt. Het ontwerpen van lichtgewicht materialen zit bij Donkervoort in het DNA.

Europese SME Instrument

Autofabrikanten staan, door het Europese klimaatbeleid en de vraag van consumenten, steeds meer voor de uitdaging om auto’s met een lage emissie te ontwerpen. Donkervoort ontwikkelde daarom de technische oplossing EX-CORE, voor de kostenefficiënte productie van vezelversterkte composieten (CFRP) auto-onderdelen. Het verwerken van deze techniek in het chassis, waardoor de auto een lager gewicht krijgt, heeft een lager brandstofgebruik en een veiligere situatie voor de passagier als gevolg. Een ander voordeel van de gewichtsreductie is dat het de actieradius van (elektrische) auto’s vergroot. EX-CORE is licht, sterk én kostenefficiënt te produceren, waardoor het zich onderscheidt van andere lichtgewicht materialen. De reden dat weinig autofabrikanten CFRP in chassis verwerken zijn de hoge kosten van het product. EX-CORE kan de kosten tot 40% reduceren in vergelijking met reguliere CFRP. Het project kreeg financiering vanuit het SME Instrument Fase 1 en 2.

MIT R&D-samenwerking

De innovatieve oplossingen van Donkervoort kennen meerdere toepassingen. In 2016 sloegen zij de handen ineen met bedrijven in andere branches. Met een partner uit de waterindustrie ontwikkelt Donkervoort binnen een MIT R&D-samenwerkingsproject componenten die voorheen uit aluminium werden samengesteld. Een sterk verbeterd en lichter systeemontwerp is hierdoor mogelijk.

Beide aanvragen werden geschreven en ingediend door Hezelburcht.

Over de afgelopen jaren heeft Donkervoort haar focus verbreed van automobiel fabrikant naar ontwikkelaar van lichte materialen en innovatieve procestechnologieën. Hoewel de innovaties in eerste instantie gericht waren op interne toepassing, bleek er enorme interesse vanuit de industrie. Om aan te kunnen sluiten bij deze vraag zal Donkervoort een grote omschakeling moeten maken. Het faciliteren van deze omschakeling is voornamelijk mogelijk geweest door de inzet van Hezelburcht. Het technisch inzicht en de achtergrond van de consultants maakt Hezelburcht een gelijkwaardig gesprekspartner op het gebied van innovatie en zorgt mede voor een spoedig en positief verloop van de aanvraag. - Jordi Wiersma, Head of Design

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00