Gemeenten kunnen subsidie aanvragen voor het opzetten van een Isolatieprogramma

De Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie helpt gemeenten om een eigen isolatieprogramma op te zetten waarmee inwoners slecht geïsoleerde koopwoningen kunnen isoleren. Daarmee biedt u als gemeente ondersteuning aan (verenigingen van) eigenaars die moeite hebben met het verduurzamen van hun woning. Aanvragen kunt u indienen tot en met 31 oktober 2024.

Wat is Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie?

Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie kan aangevraagd worden door gemeenten om een eigen isolatieprogramma op te stellen voor inwoners met een slecht geïsoleerde koopwoning. Dit geeft eigenaren de mogelijkheid om hun woning te verduurzamen. Subsidie kan onder andere gebruikt worden voor het plaatsen van spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of isolerend glas.

Budgetten

Voor de tweede tranche is er een budget van ruim € 674 miljoen beschikbaar gesteld. Hiervan wordt € 25,5 miljoen gereserveerd voor doe-het-zelf projecten.

Belangrijke wijzigingen in 2024

Eerder werd er al een wijziging aangekondigd die voornamelijk betrekking heeft tot het beschikbaar stellen van middelen voor een tweede tranche. Belangrijke wijzigingen die zijn doorgevoerd zijn;

Extra middelen doe-het-zelf

Om doe-het-zelf isolatie te stimuleren is er een extra budget van € 25,5 miljoen beschikbaar gesteld, specifiek voor doe-het-zelf projecten. Door doe-het-zelf isolatie te stimuleren verlaagd de druk op de arbeidscapaciteit en worden verduurzamingsprojecten sneller uitgevoerd.

Oppervlakte eis

In de regeling werd eerder gebruik gemaakt van de minimale oppervlakte eisen vanuit het ISDE en het SVVE. Door middel van deze wijzigingen worden hier uitzonderingen op gemaakt:

  • Voor doe-het-zelf projecten vervalt de minimale oppervlakte eis
  • Voor 10% van het aantal woningen waar het bestuur van de gemeente een aanvraag voor doet om te isoleren gelden de oppervlakte eisen niet

Hierdoor worden doe-het-zelf projecten nogmaals gestimuleerd en wordt het mogelijk om ook kleinere woningen te isoleren en te ondersteunen.

Maximum bedrag

Eerder werd er een maximum bedrag van € 4.000 per woning gehanteerd dat aan isolatiemaatregelen besteed mocht worden. Dit bedrag vervalt, waardoor er geen maximum grens meer is. Hierdoor is het voor gemeenten mogelijk om andere regelingen te koppelen aan de isolatieprojecten.

Wat zijn uw subsidiemogelijkheden?

Het verduurzamen en dus isoleren van woningen wordt steeds belangrijker. Dankzij deze wijzigingen komen nog meer projecten in aanmerking voor subsidie en wordt verduurzaming van de woningen in Nederland gestimuleerd. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de subsidieregeling Nationaal Isoleerprogramma? Neem contact op met één van onze specialisten en we kijken graag samen naar uw mogelijkheden. Contact kunt u met ons opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contact

Benieuwd naar uw subsidiemogelijkheden? Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt contact met u op

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00