Eureka: internationaal innoveren

Eureka is een samenwerkingsverband tussen meer dan 40 landen en richt zich op het stimuleren van internationale en marktgerichte R&D-projecten. Nederland is sinds juli 2019 tot en met juni 2020 de voorzitter van Eureka en neemt daarmee het stokje over van het Verenigd Koninkrijk. Als gevolg hiervan organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 5 september 2019 een Eureka stakeholderconferentie in Amsterdam.

Eureka

Achtergrond

Bijna alle Europese landen zijn lid van dit, in 1985 opgerichte, netwerk (inclusief Turkije en Rusland). Er zijn zelfs drie landen buiten Europa aangesloten bij dit netwerk, namelijk Canada, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Eureka beschikt over een aantal (financierings)instrumenten om de uitvoering van R&D-projecten te stimuleren (bijvoorbeeld Eurostars en Eureka-clusters).

Eureka stakeholderconferentie

Tijdens de Eureka stakeholderconferentie ‘Creating ecosystems for innovation’ op 5 september 2019 zal een aantal Eureka-instrumenten aan bod komen. Daarnaast willen ze input en feedback verkrijgen om richtlijnen te bepalen voor toekomstig Eureka-beleid. Bovendien is deze conferentie dé uitgelezen mogelijkheid voor bedrijven om te netwerken tijdens de ‘matchmaking’. Wij informeren u graag over dit event of meld u direct aan op de website van RVO.

Instrumenten van Eureka

Eurostars

Eurostars is een gezamenlijk subsidieprogramma van EUREKA en de Europese Unie. Dit programma is geschikt voor mkb’ers die marktgerichte R&D-activiteiten verrichten. Om een aanvraag in te kunnen dienen, moet er sprake zijn van een samenwerking tussen partijen uit tenminste 2 Eurostars-landen. De bijdrage per project bedraagt maximaal € 500.000.

De 12e Eurostars-call is geopend tot en met 12 september 2019. Het is nog niet zeker of er in 2020 wederom een Eurostars-call komt, hetzelfde geldt voor de eerste helft van 2021. Mocht u daarom momenteel werken aan een project dat mogelijk binnen dit programma past, neem dan snel contact met ons op en wij adviseren u graag!

ITEA3

Het Eurekacluster ITEA3 is een onderzoeksprogramma op het gebied van software innovatie. De 6e  ITEA3-call wordt geopend op 3 september en sluit 31 oktober. Als gevolg hiervan vinden er op 3 & 4 september, voorafgaand aan de Eureka stakeholderconferentie, de ‘Project Outline preparation Days’ in Amsterdam plaats. Tijdens deze dagen kunnen deelnemende partijen hun projectidee presenteren met het oog op het vinden van partners.

De aanvraagprocedure bestaat uit twee fasen: 1. het indienen van een Project Outline en 2. het indienen van een Full Project Proposal. Het ITEA-kantoor in Eindhoven voert de evaluatie uit. Projecten die positief worden beoordeeld ontvangen het ITEA3-label, hiermee kunnen Nederlandse organisaties bij RVO een verzoek tot financiële ondersteuning aanvragen.

Meer informatie?

Heeft u een project of projectidee en wilt u extra financiële ondersteuning? Met onze dienstverlening begeleiden wij u bij het volledige subsidieproces. Wilt u direct meer informatie over Eureka, de instrumenten of events! Onze specialisten staan u graag te woord.

Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Meer informatie over Eureka? Onze specialisten staan u graag te woord.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden!

?

Vul contactformulier in

of bel direct naar: 088 495 20 00