EIA 2022 heeft voor veel vermindering van CO2-uitstoot gezorgd

In 2022 investeerden bedrijven in totaal € 3,5 miljard in energiezuinige technieken en duurzame energie met de regeling Energie-Investeringsaftrek (EIA). De EIA levert ondernemers een fiscaal voordeel op, door besparing van de energiekosten en doordat ondernemers minder inkomsten- of vennootschapsbelasting hoeven af te dragen. De energiebesparing van de investeringen kunt u vergelijken met het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Wat is het resultaat van de EIA 2022 investeringen?

Bijna 18.000 ondernemers vroegen in 2022 EIA aan, dit is een stijging van 57% ten opzichte van 2021. En die bedrijven investeerden samen zo’n € 3,5 miljard in energiebesparing en schone energie. Dat is een stijging van 61%, vergeleken met 2021. Een positieve ontwikkeling! Die investeringen zorgen voor een vermindering van uitstoot van 1.753 kiloton aan CO2 in 2022. De meeste bedrijven hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen.

Wie komt in aanmerking voor EIA subsidie?

Ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie in hun bedrijf komen in aanmerking voor EIA subsidie. De volgende investeringen zijn subsidiabel voor de EIA:

  • Investeringen in bedrijfsgebouwen;
  • Investeringen in processen;
  • Investeringen in transportmiddelen;
  • Investeringen in duurzame energie en energieadvies die op de energielijst 2023 staan.

Let op: bedrijfsmiddelen die niet op de energielijst staan zijn ‘generiek’. Om subsidie te kunnen ontvangen moeten deze bedrijfsmiddelen voldoen aan energieprestatie-eisen. Bekijk hier de mogelijkheden.

EIA subsidie in 2023 aanvragen

Voor 2023 is er een totaal budget van € 249 miljoen. U dient uw aanvraag uiterlijk drie maanden na de investering in bij RVO. Aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend. U kunt 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

Hezelburcht biedt optimale EIA ondersteuning

Heeft u vragen over de resultaten van EIA 2022? Of kunt u hulp gebruiken met het opstellen in indienen van een nieuwe EIA aanvraag? Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met de subsidie bieden u graag optimale subsidieondersteuning. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00