De vijfde oproep Interreg Vlaanderen-Nederland

Het grensoverschrijdend programma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft een nieuwe oproep gepubliceerd voor duurzame energieprojecten. Het Interreg programma is een belangrijk Europees instrument binnen het fonds voor regionale ontwikkeling. Deze vijfde oproep is hoogstwaarschijnlijk ook de laatste oproep binnen de huidige programmaperiode 2014-2020.

Welke projecten komen in aanmerking?

Voor de vijfde Interreg oproep ligt de focus op Duurzame Energie. Projecten binnen Vlaanderen-Nederland (Limburg (NL), Noord-Brabant, Zeeland, Limburg (BE), Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen) moeten innovatief zijn en bijvoorbeeld een nieuwe techniek of toepassingsmogelijkheid demonstreren.

Het budget van deze oproep bedraagt tussen de € 2,5 en € 4 miljoen. Hiermee wordt tot 50% van de projectkosten gedekt.

Wie kunnen Interreg subsidie aanvragen?

Zowel overheden als bedrijven en kennisinstellingen kunnen een voorstel indienen. Deelname en ondersteuning van ondernemingen, met name van het mkb, wordt gestimuleerd en draagt bij aan een positieve beoordeling van het voorstel.

Centrale prioriteiten van Interreg Vlaanderen-Nederland

Projecten komen in aanmerking wanneer ze bijdragen aan de volgende prioriteiten:

  • Het bevorderen van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie binnen het bedrijfsleven.
  • Het bevorderen van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie in openbare infrastructuur, bijvoorbeeld bij openbare gebouwen en in de woningbouwsector.
  • Bevordering van onderzoek, innovatie en adoptie van CO2-arme technologieën.

Concrete resultaten moeten uiterlijk 31 december 2022 te kunnen worden opgeleverd. Dat betekent dat subsidiabele projecten een projectduur hebben van hooguit 2,5 jaar.

Projectaanmeldingen & indienen

De indiening bestaat uit twee stappen. De eerste stap is het aanmelden van een project. Dit is mogelijk tot uiterlijk 20 december 2019. Na goedkeuring van deze vooraanmelding, kan er tot 15 mei 2020 een volledige aanvraag worden ingediend.

De toekomst van het Interreg programma

Het programma vindt naar verwachting doorgang in de volgende Europese programmaperiode (2021 – 2027) met een eerste projectoproep in 2021. Onderhandelingen op Europees niveau vinden dit najaar plaats waarna een duidelijker beeld kan worden geschetst van de inhoud van het programma. Vooralsnog lijken innovatie en duurzaamheid de hoofdrol te spelen. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Weten of u in aanmerking komt?

Wilt u meer weten over Interreg of de aansluiting met uw project(en)? Of wilt u ondersteuning bij het aanvragen van subsidie? Laat uw project vrijblijvend toetsen op kansrijkheid!

Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Wenst u meer informatie over het Interreg programma en de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op, onze specialisten helpen u graag verder.

Spar met een specialist

& ontdek de mogelijkheden!

?

Laat uw gegevens achter

Of bel direct naar: 088 495 20 00