De Tweede Kamerverkiezingen 2021: de resultaten zijn bekend!

Wij hebben ons democratisch recht weer vervuld! De stemmen zijn bijna geteld en de grootste winnaars beginnen hun zege op te eisen. Hezelburcht heeft de verkiezingen nauwlettend in de gaten gehouden. Voor de zwevende kiezers hebben we een overzicht gemaakt van de standpunten van de zes grootste partijen op het gebied van Duurzaamheid, High Tech & ICT en Life Sciences, Health & Food (LSH&F). Nu de zetelverdeling concreter begint te worden, kunnen we gaan kijken naar de resultaten:

Overzicht zetelverdeling

Partij Zetels 2017 Zetels 2021
VVD* 33 35 (+2)
D66* 19 23 (+4)
PVV* 20 17 (-3)
CDA* 19 15 (-4)
SP* 14 9 (-5)
PvdA 9 9 (-)
GroenLinks* 14 8 (-6)
Forum voor Democratie 2 8 (+6)
PvdD 5 6 (+1)
CU 5 5 (-)
JA21 3 (+3)
SGP 3 3 (-)
Volt 3 (+3)
DENK 3 3 (-)
50Plus 4 1 (-3)
BIJ1 1 (+1)
BBB 1 (+1)

* De partijen die wij in onze eerdere overzichten hebben meegenomen.

Wat betekenen deze cijfers…

In het algemeen?

Over het grote geheel gezien zijn er aan beide kanten van het politieke spectrum (links/rechts, progressief/conservatief) grote winsten behaald. Als we kijken naar de zes grootste partijen (die we eerder hebben geanalyseerd) zijn VVD en D66 de grootste winnaars. D66 heeft het aantal zetels van 2017 weten te overtreffen met 4 extra zetels en ook de VVD kreeg er 2 zetels bij. Daartegenover hebben juist GroenLinks (verlies van 6 zetels), SP (verlies van 5 zetels) en het CDA (verlies van 4 zetels) verliezen gedraaid. De PVV is ondanks het verlies van 3 zetels nog steeds één van de grootste partijen en blijft daarmee de grootste oppositiepartij.

Naast deze zes partijen is er een grote winst behaald door Forum voor Democratie (winst van 6 zetels) en zijn er enkele nieuwe binnenkomers (VOLT, JA21, BIJ1 en BBB). Deze versplintering zorgt voor een recordaantal nieuwe partijen in de Tweede Kamer.

Voor subsidies en investeringen?

Er kunnen nog geen conclusies getrokken worden en ook het stellen van prognoses zal lastig zijn totdat er meer bekend is over de kabinetsformatie. Maar als we terugkijken naar onze eerdere analyse: de twee grootste partijen en winnaars (VVD en D66) staan open voor het bieden van kansen en mogelijkheden aan innovatieve mkb’ers, start-ups en scale-ups. Ook willen ze beide op verschillende gebieden investeren in de wetenschap en hebben zij concrete visies over hoe er geïnvesteerd moet worden om CO2-uitstoot te verminderen en schone energie te stimuleren. Een coalitie met VVD en D66 zal hoe dan ook kansen opleveren op het gebied van wetenschap, duurzaamheid en innovatie.

Hoe gaat het nu verder?

De volgende stap is het vormen van een formatie. Wie hier samen met de VVD in komt te zitten is nog onbekend. Wel heeft VVD-leider Rutte al eerder laten vallen niet te willen regeren met partijen als de PVV en Forum voor Democratie (beide tegen verduurzaming en voorstander van een Nexit). Deze partijen beschouwt hij als niet realistisch, zo uitte hij begin februari 2021. Met wie hij wel wil regeren zal de aankomende tijd duidelijk worden. Als er meer bekend is over de formatie zullen wij hierover berichten.

Wilt u in de tussentijd graag weten welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er zijn op het gebied van Duurzaamheid, High Tech & ICT, LSH&F of een andere expertise? Onze specialisten informeren u graag over de lopende en aankomende subsidiekansen!

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u meer weten over de lopende/aankomende subsidiemogelijkheden? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00