Coronavirus & economische steun | subsidies & financiering

COVID-19, beter bekend als het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. In een korte tijd is het virus verspreid vanuit China en spreken we van een pandemie. Niet alleen de impact op ons dagelijkse leven is enorm. De virusuitbraak heeft ook invloed op de wereldwijde, Europese en Nederlandse economie. Zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid zetten steunmaatregelen in.

Hoewel diverse regelingen en steunmaatregelen nog verder moeten worden uitgewerkt, vindt u hier alvast een overzicht van de al aangekondigde maatregelen.

Overleg met een expert
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Kabinet biedt uitzonderlijke economische maatregelen: COVID-19

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Centraal staat niet alleen een goede gezondheid van onze burgers, maar ook de bescherming van onze banen en inkomens. Met name zzp’ers, mkb’ers en grootbedrijven voelen de impact van de pandemie op de economie.

Maandelijks miljarden beschikbaar als steun vanuit Nederland

De maatregelen van het kabinet zorgen ervoor dat:

  • Ondernemers hun personeel kunnen doorbetalen
  • Zelfstandigen steun krijgen: zzp overbrugging
  • Geld in bedrijven blijft: versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden.

Aanvullende steun vanuit Brussel: miljarden voor Europese lidstaten

De Europese Unie heeft naast de volksgezondheid een belangrijke rol bij het opvangen van economische gevolgen. Enkele initiatieven zijn al aangekondigd en in ontwikkeling:

  • Versoepeling van EU staatssteunregels: In verband met COVID-19, mogen Europese lidstaten tijdelijke bijdrage of belastingvoordelen tot € 500.000 aan bedrijven toekennen. Aanvullend kunnen lidstaten straffeloos staatsgaranties verlenen op bankleningen en private en publieke leningen subsidiëren.
  • Corona Response Investment Initiative: een speciaal investeringsfonds om de hardst getroffen plekken in de economie te ondersteunen met miljarden. Het fonds richt zich op ondernemers en werknemers, maar ook op de gezondheidszorg. Het voorstel dat de Europese Commissie heeft gedaan, moet nog worden besproken door de Raad en het Europees Parlement. Het doel is om dit fonds binnen twee weken op te tuigen. De Commissie stelt voor om € 37 miljard van het regionaal beleid in het fonds te stoppen om de gevolgen van het coronavirus op te vangen.
  • Inzet van Solidariteitsfonds: Het Solidariteitsfonds moet aanvullend ingezet worden om getroffen lidstaten te ondersteunen bij grootschalige gezondheidcrises. Momenteel is het fonds met name gericht op steun bij natuurrampen. Het gaat hierbij om steun met een omvang van € 800 miljoen.
  • Europese Investeringsbank (EIB): De EIB heeft aangekondigd om op korte termijn € 40 miljard beschikbaar te stellen om bedrijven die getroffen worden door de maatregelen te steunen. Aanvullend stelt de bank budget beschikbaar voor zorgbedrijven die noodinfrastructuur nodig hebben of vaccins ontwikkelen tegen COVID-19.

Meer informatie?

Onze specialisten houden het nieuws rondom COVID-19 nauw in de gaten. Wij informeren u via deze website graag over de laatste ontwikkelingen. Heeft u vragen of wenst u meer informatie?

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Maatschappelijke verantwoordelijkheid #flattenthecurve

Hezelburcht neemt haar verantwoordelijkheid. We hebben ons kantoorbeleid tijdelijk aangepast. Om onszelf, onze collega’s en onze omgeving te beschermen werken wij zoveel mogelijk vanaf thuis. Wat betreft onze dienstverlening verandert er niets. We staan gewoon voor u klaar.

Contact

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Of wilt u uw eigen financiële situatie bespreken met een specialist? Neem contact op!

 

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00