Universitair Medisch Centrum Utrecht – OSIRIS

Met een uitgebreid consortium werkt het Universitair Medisch Centrum Utrecht aan het project OSIRIS. Dit project heeft met ondersteuning van Hezelburcht een subsidie uit het Horizon Europe programma ontvangen.

OSIRIS: systematisch kennis verzamelen, testen oplossingen en verankeren reproduceerbaarheid in onderzoeksopzet

Reproduceerbaarheid is cruciaal voor de vooruitgang en impact van onderzoek en innovatie. Het bevestigt of corrigeert de resultaten van afzonderlijke studies, wat resulteert in onderzoek van hogere kwaliteit, betrouwbaardere en implementeerbaardere resultaten en verlaging van de onderzoekskosten. Het verankeren van reproduceerbaarheid in de strategie en opzet van onderzoek is dan ook een belangrijke voorwaarde voor onderzoekskwaliteit. Helaas kan slechts een fractie van de gepubliceerde studies worden gereproduceerd vanwege bijvoorbeeld de behoefte van de wetenschap om voortdurend innovatief te zijn, druk om te publiceren, een gebrek aan transparante rapportage en loopbaanbeoordelingen op basis van kwantiteit in plaats van kwaliteit. Momenteel ligt de last van het verbeteren van de reproduceerbaarheid bij de onderzoekers, omdat er beperkte tot geen prikkels zijn om actieve betrokkenheid bij reproduceerbaarheid aan te moedigen en ideeën voor verbetering nooit in de praktijk zijn getest.

We hebben een paradigma- en cultuuromslag nodig om het systeem zowel van bovenaf als van onderop te hervormen om het algehele vertrouwen in de wetenschap te herwinnen. Open Science to Increase Reproducibility In Science (OSIRIS) heeft tot doel deze verschuiving te faciliteren door systematisch kennis te verzamelen over de onderliggende drijfveren, effectieve evidence-based oplossingen te testen, prikkels voor reproduceerbaarheid door belanghebbenden te identificeren en reproduceerbaarheid in onderzoeksopzet te verankeren. Dit zal worden gerealiseerd door een uniek team met hands-on expertise in Open Science, reproduceerbaarheid, implementatie en het delen van gegevens, samen met een reeks toegewijde belanghebbenden die nauw betrokken zijn via onze Adviesraad.

Aanvrager van de subsidie

Universitair Medisch Centrum Utrecht (Nederland)

Consortium bestaat uit:

  • Amsterdam UMC (Nederland)
  • Katholieke Universiteit Leuven (België)
  • Mario Negri Institute for Pharmacological Research (Italië)
  • Hungarian University of Agriculture and Life Science (Hongarije)
  • Czech University of Life Sciences (Tsjechië)
  • Young professionals for agricultural development (Tsjechië)
  • National Institute of Health and Medical Research (Frankrijk)
  • University of Oxford (Verenigd Koninkrijk)
  • Sense about Science (Verenigd Koninkrijk)
Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00