TU Delft – Maputo

Sustainable freshwater supply in urbanizing Maputo, Mozambique

Hergebruik van water biedt een grote kans voor het verminderen van watertekorten. In veel ontwikkelingslanden ontbreken echter zowel geschikte technologieën als een aanpak voor duurzaam hergebruik in een lokale sociale omgeving. De algemene doelstelling is om de watertekorten in Maputo, Mozambique, te verminderen door de lokale watersector in staat te stellen waterhergebruik op te nemen in de algemene planning en het ontwerp van het stedelijke watersysteem.

Er bestaan hiaten in de kennis over de geïntegreerde technische en sociale aspecten van het productieve gebruik van afvalwater in ontwikkelingslanden. Er is weinig onderzoek gepubliceerd over dit onderwerp. De onderzoeksuitdaging is het verkrijgen van geïntegreerde sociale en technische kennis om de effectiviteit en duurzaamheid van geïntegreerde strategieën voor waterhergebruik te beoordelen en te voorspellen.

Om deze kenniskloof te dichten zal dit onderzoek zich richten op het begrijpen van zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde systemen voor waterhergebruik vanuit een technologisch en sociaal perspectief.

Het eerste onderzoeksproject zal zich richten op het hergebruik van gecentraliseerd afvalwater in de waterzuiveringsinstallatie in de Infulene Vallei (de enige grootschalige zuiveringsinstallatie in Maputo). Het doel is om van deze zuiveringsinstallatie een rendabele “mijn” te maken die schoon water produceert voor irrigatie en industrie, energie (via de vergisting van geconcentreerde afvalstromen en slib) en voedingsstoffen voor de landbouw.

De tweede studie richt zich op het hergebruik van gedecentraliseerd afvalwater in voorstedelijke gebieden, waarbij de potentiële voordelen worden beoordeeld en getest.
De twee onderzoeksprojecten zullen leiden tot betrouwbare instrumenten en modellen voor lokale belanghebbenden die behoefte hebben aan strategieën voor waterhergebruik. Binnen elk onderzoeksproject zullen gemengde teams van onderzoekers binnen zowel de sociale wetenschappen als het waterbeheer streven naar een optimale multidisciplinaire samenwerking.

Hoofdaanvrager

  • TUDelft

Mede-aanvragers

  • Universidade Eduardo Mondlane
  • UNESCO-IHE

Subsidie

NWO – Urbanising Deltas of the World

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00