WBSO en RDA samengevoegd

Minister Kamp maakte begin deze week bekend dat de WBSO- en RDA-regeling samen worden gevoegd per 2016. Tot op heden subsidieert de WBSO loonkosten via een korting op loonbelasting en subsidieert RDA (research & development aftrek) kosten en uitgaven ten behoeve van R&D via de winstbelasting.

Volgend jaar bieden beide fiscale stimuleringsmaatregelen een korting op loonbelasting. Hiermee wordt het RDA-voordeel direct bruikbaar voor ondernemingen die niet direct winstgevend zijn en dus geen winstbelasting afdragen.

Voor- en nadelen samenvoeging WBSO en RDA

Aan de ene kant kun je denken dat dit gunstig uitpakt voor start-ups omdat die meestal nog geen winst maken en dus momenteel geen RDA kunnen benutten. Aan de andere kant kunnen dergelijke innovatieve start-ups meestal hun afdracht van loonbelasting al tot nul reduceren met hun WBSO-aanvraag met extra voordeel voor technische starters. Het extra RDA-voordeel via korting op loonbelasting doet dan niets meer. Terwijl het huidige RDA-voordeel via de winstbelasting tot negen jaar in de toekomst te verrekenen is via het carry-forward principe.

Per saldo is het de vraag of de regeling voor alle ondernemers gunstiger uitvalt, maar voordeel valt er zeker te behalen.

Fiscaal voordeel

Zoals het er nu naar uit ziet wordt het fiscale voordeel van de WBSO iets verlaagd en het voordeel van de RDA wordt iets verhoogd. Al met al loont het de moeite om eens extra goed naar de WBSO/RDA-aanvraag voor 2016 te kijken om te zien of het fiscale voordeel wel in voldoende mate benut wordt. Op Prinsjesdag worden alle details over de nieuwe WBSO-regeling gepubliceerd.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

WBSO subsidie
Gerelateerde subsidie WBSO subsidie
Met de WBSO kunnen innovatieve bedrijven de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-pro...Lees verder

contact

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Laat uw gegevens achter of bel direct naar: 088 495 20 00

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00