Mijn Hezelburcht Menu

WBSO en RDA samengevoegd

Minister Kamp maakte begin deze week bekend dat de WBSO- en RDA-regeling samen worden gevoegd per 2016. Tot op heden subsidieert de WBSO loonkosten via een korting op loonbelasting en subsidieert RDA (research & development aftrek) kosten en uitgaven ten behoeve van R&D via de winstbelasting.

Volgend jaar bieden beide fiscale stimuleringsmaatregelen een korting op loonbelasting. Hiermee wordt het RDA-voordeel direct bruikbaar voor ondernemingen die niet direct winstgevend zijn en dus geen winstbelasting afdragen.

Aan de ene kant kun je denken dat dit gunstig uitpakt voor start-ups omdat die meestal nog geen winst maken en dus momenteel geen RDA kunnen benutten. Aan de andere kant kunnen dergelijke innovatieve start-ups meestal hun afdracht van loonbelasting al tot nul reduceren met hun WBSO-aanvraag met extra voordeel voor technische starters. Het extra RDA-voordeel via korting op loonbelasting doet dan niets meer. Terwijl het huidige RDA-voordeel via de winstbelasting tot negen jaar in de toekomst te verrekenen is via het carry-forward principe.

Per saldo is het de vraag of de regeling voor alle ondernemers gunstiger uitvalt, maar voordeel valt er zeker te behalen.

Zoals het er nu naar uit ziet wordt het fiscale voordeel van de WBSO iets verlaagd en het voordeel van de RDA wordt iets verhoogd. Al met al loont het de moeite om eens extra goed naar de WBSO/RDA-aanvraag voor 2016 te kijken om te zien of het fiscale voordeel wel in voldoende mate benut wordt. Op Prinsjesdag worden alle details over de nieuwe WBSO-regeling gepubliceerd.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00