Terugblik: European Week of Regions and Cities 2018

De tweede week van oktober staat voor lokale en regionale overheden in het teken van de Europese Unie. Vele Nederlandse regio’s organiseren een meerdaags programma tijdens de European Week of Regions and Cities (EWRC), zodat hun bestuurders kennis kunnen maken met alles wat ‘Brussel’ de regio’s te bieden heeft. Tijdens EWRC vinden er talloze workshops, netwerkbijeenkomsten en borrels plaats.

Terugblik op EWRC 2018 in Brussel

Het evenement was ook dit jaar erg inspirerend, waarbij bestuurders en overheden uit heel Europa elkaar ontmoetten, inspiratie opdeden en ideeën uitwisselden. Hezelburcht was ook aanwezig op EWRC met diverse specialisten. Onderstaand een korte terugblik op het EWRC 2018 evenement in Brussel.

Regio Oost was prominent aanwezig

Het EWRC evenement is uitermate geschikt voor regio’s om zichzelf sterk op de kaart te zetten. Diverse bestuurders uit regio’s waren dan ook aanwezig om zichzelf te profileren en ‘branden’. Oost-Nederland (Gelderland-Overijssel) lanceerde in Brussel haar nieuwe motto ‘Think East’. Haar regio’s Arnhem-Nijmegen, Cleantech Regio en Regio Zwolle organiseerden een internationale workshop op het thema ‘circulaire economie’. De opgave op het gebied van duurzaamheid, energie en milieu is natuurlijk gigantisch, maar het biedt regio’s ook grote kansen omtrent innovatie en ontwikkeling en het aantrekken van bedrijven uit deze clusters. Dat besef lijkt goed te zijn doorgedrongen, blijkens het grote aantal bestuurders en afgevaardigden vanuit Economic Boards en VNO-NCW.

Nederlandse voedselregio’s presenteren Food NL

In Brussel sloegen daarnaast drie toonaangevende Nederlandse voedselregio’s de handen ineen. Onder de naam Food NL presenteerden Greenport Venlo, Foodvalley en Agrifood Capital zich als grote speler en aantrekkelijke, innovatieve kennispartner aan de Europese Unie en andere Europese voedselregio’s. Hopelijk is de introductie van Food NL een begin van een vruchtbare samenwerking met zowel nationale als internationale kennisinstellingen en bedrijven. Uit de discussies na afloop te horen, is er veel wat de drie voedselregio’s verbindt. Op EWRC werden de netwerken verbonden en kansen voor synergie ontdekt.

Waarom u als bestuurder jaarlijks van de partij moet zijn

In de kantlijn van netwerkbijeenkomsten, tijdens borrels en regiodiners werden ook dit jaar weer volop nieuwe contacten en verbindingen gelegd. Men ervaart op EWRC dat regio’s en gemeenten veelal met dezelfde uitdagingen kampen en dat je veel kunt leren van elkaar. Duurzaamheid en klimaat is zo een uitdaging. Hoe bereik je als gemeente je klimaatdoelen in samenwerking met alle partijen? Op zoek naar een effectieve aanpak met herhaalpotentieel, werden experimentele aanpakken met duurzaamheidsexperts uitgewisseld. Dit wordt als zeer waardevol ervaren. Men leert van elkaars aanpak en doelen komen binnen bereik.

Hezelburcht | ruime ervaring & expertise

Hezelburcht heeft een ruim netwerk en verbindt partijen. Met meer dan tachtig specialisten zijn wij al ruim twintig jaar werkzaam voor organisaties in binnen- en buitenland. Vanuit onze dienstverlening dragen wij bij aan innovaties binnen de topsectoren en vertalen wij deze door naar toepassingen in de publieke sector.

Als matchmaker verbinden wij beschikbare financieringsinstrumenten aan kansrijke projecten om maatschappelijke (Europese) doelen te bereiken. Mede daarom is de EWRC voor ons een uitgelezen kans om partijen te ontmoeten, te interesseren en kennis te verbinden.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00