LIOF bundelt instrumenten tot één groot programma: LimburgToekomstbestendig

De Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF staat op het punt om haar subsidie-instrumenten te bundelen tot één programma: LimburgToekomstbestendig. Hierin wordt € 8,7 miljoen beschikbaar gesteld aan het Limburgse mkb. Op 3 december wordt het nieuwe programma in zijn volle vorm gepresenteerd, maar hieronder hebben wij alvast de belangrijkste wijzigingen voor u opgesomd.

Maatschappelijke opgaven

De afgelopen jaren heeft LIOF ingezet op de programma’s LimburgMakers, LimburgLogistiek en LimburgAgrofood. In lijn met het landelijke missiegedreven economisch beleid, heeft men ingezien dat het noodzakelijk is om in te zetten op voor Limburg relevante maatschappelijke opgaven. De geselecteerde maatschappelijke opgaven zijn:

  • Duurzaam (inclusief circulair)
  • Slim (lees: Digitalisering)
  • Gezond (inclusief Life Sciences en gezonde voeding)

Financieringsinstrumenten binnen LimburgToekomstbestendig

Binnen het programma LimburgToekomstbestendig komen de volgende subsidie-instrumenten:

InstrumentHoogte subsidieSubsidiabele activiteiten
CollectiefProject75% subsidie, tot € 7.500mix van collectieve en individuele ondersteuning, gericht op bewustwording, eerste verkenning van en richting geven aan mogelijkheden, sterke betrokkenheid Limburgse onderwijs- en kennisinstellingen en/of Brightlands-campussen of -programma’s
AdviesProject50% subsidie, tot € 7.500individuele ondersteuning, gericht op toetsen van de haalbaarheid (technisch, markttechnisch of economisch) van een innovatie-initiatief
InnovatieProject35% subsidie, tot € 50.000individuele ondersteuning, gericht op de ontwikkeling van een functioneel prototype van het innovatieve product, dienst, proces en/of bedrijfsmodel

De financieringsinstrumenten worden met een vaste frequentie opengesteld. Op 3 december verwachten we zicht te hebben op de eerste openstellingen en deadlines. Blijf op de hoogte door onze website en nieuwspagina goed in de gaten te houden. Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen en subsidieregelingen direct in uw mailbox.

Nieuwe beoordelingscriteria

Voor het grootste deel zijn de beoordelingscriteria gelijk aan die van de oude programma’s (onderneming & ondernemerschap, innovativiteit, ecomonisch perspectief en plan van aanpak). Nieuw is de beoordeling op de mate van impact op maatschappelijke opgaven en de mate waarin een project structuurversterkend is.

  • Impact maatschappelijke opgaven: LIOF hanteert hier de zogenaamde R-ladder (R1, rethink … R6, recover), waarbij ze inzet op ‘liever ingrijpen bij de bron, dan bestrijden van symptomen’. Projecten met een hogere R-score wegen zwaarder in de beoordeling.
  • Structuurversterkend: extra wordt gescoord voor ondernemers die samenwerken in een cluster, met onderwijs- en kennisinstelling, Brightlands-campus of -programma, euregionaal en/of cross-sectoraal.

Kansen voor uw onderneming

Het inzetten op bovenstaande maatschappelijke uitdagingen is een duidelijke trendbreuk met de vorige programma’s. Als gevolg komen er nieuwe typen projecten in aanmerking voor subsidie en spreekt LIOF een ander soort bedrijven aan. Alhoewel de insteek blijft om het mkb te stimuleren, wordt het voor bijvoorbeeld eHealth-ontwikkelaars of ontwikkelaars van duurzame wegwerpmaterialen voor de zorg, met LimburgToekomstbestendig wel mogelijk om gebruik te maken van LIOF-instrumenten.

Meer informatie

Benieuwd wat dit programma voor u kan betekenen? Onze specialisten bespreken graag met u de mogelijkheden. Neem contact op voor meer informatie over het programma en hoe wij u van dienst kunnen zijn.

Meer weten over LimburgToekomstbestendig? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Wilt u meer weten over de subsidiekansen van LimburgToekomstbestendig voor uw project? Onze specialisten staan u graag te woord.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00