Huidige stand van zaken voor de Brexit Adjustment Reserve (BAR): nog genoeg budget beschikbaar

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) is sinds 1 november open als tegemoetkoming voor bedrijven die getroffen zijn door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Sinds de openstelling van de regeling zijn er 165 aanvragen gestart. Dit is de huidige stand van zaken.

De cijfers

De regeling is opgedeeld in onder andere de volgende twee instrumenten: de Tegemoetkoming nog te maken kosten en de Tegemoetkoming gemaakte kosten. In totaal zijn er 165 aanvragen gestart waarvan 151 voor de gemaakte kosten en 14 voor de nog te maken kosten. Vooralsnog zijn er 25 aanvragen ingediend voor de gemaakte kosten die oplopen tot een bedrag van ongeveer € 705.000. De twee aanvragen voor nog te maken kosten bedragen bijna € 4.500.

Uit welke hoek komen de aanvragers?

De meeste aanvragen komen uit de agrarische sector, transportsector en de export. Zo zijn er bijvoorbeeld voedselexporteurs met meerdere aanvragen. Tot dusver hebben 23 ondernemers ook aangegeven deel te willen nemen aan het EU-handelsprogramma.

Waarom de BAR?

De BAR is een regeling die ondernemers tegemoet komt in de aanpassingskosten door Brexit. Het gaat hierbij om al gemaakte kosten of kosten die nog gemaakt zullen worden. Denk onder meer aan kosten zoals opleiding, voorlichtingscampagnes en ICT-aanpassingen. De BAR is niet bedoeld voor omzetverlies. Er is een totaal budget van € 418 miljoen beschikbaar.

Vraag nu BAR aan!

U kunt nog tot en met 13 december 2022 een tegemoetkoming aanvragen voor nog te maken kosten. Het instrument voor al gemaakte kosten is iets langer open, namelijk tot en met 31 maart 2023. Tot slot is er ook nog een compensatieregeling specifiek voor de visserij. Deze is opgesplitst in drie subsidieregelingen waarvan Saneren van Vissersvaartuigen (SVV) nog open is tot en met 30 november 2022. De andere twee subsidies worden later gepubliceerd.

Hulp nodig? Schakel Hezelburcht in

Is uw onderneming geraakt door het vertrek van het Verenigd Koningrijk uit de EU? Ontdek dan of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming vanuit de BAR! Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze specialisten. Zij onderzoeken graag of uw kosten voldoen aan de eisen van de BAR.

Spar met een specialist!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Plan een vrijblijvende kennismaking in met een van onze specialisten! Zij zoeken graag uit of uw organisatie in aanmerking komt voor de BAR. Neem contact op via 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00