Een groenere transportsector met de Subsidie voor Ecologisch en Veilig Transport

De Vlaamse overheid zet zich in voor een groenere en veiligere transportsector. Om dit te realiseren biedt de Vlaamse overheid financiële steun aan mkb ondernemingen en grote ondernemingen die stappen willen zetten richting duurzamer en veiliger vervoer. De steun wordt middels de Subsidie voor Ecologisch en Veilig Transport (SEVT) uitgevoerd. Het is een uitstekende kans voor ondernemingen om hun ecologische voetafdruk te verminderen en tegelijkertijd te profiteren van financiële voordelen. U kunt tot 30 november 2023 uw subsidieaanvraag indienen.

Komt u in aanmerking voor de SEVT?

Mkb’ers en grote ondernemingen met een exploitatievestiging in het Vlaamse Gewest kunnen in aanmerking komen voor deze steun. Er zijn echter enkele voorwaarden:

 • Uw onderneming moet minstens één vrachtwagen of samenstel (trekker en oplegger) bezitten voor het vervoer van goederen over de weg met een maximaal toegestaan totaal gewicht van meer dan 3,5 ton.
 • Vzw’s, bepaalde handelsvennootschappen en ondernemingen waar een administratieve overheid een dominerende invloed heeft, zijn uitgesloten.
 • Uw onderneming moet eigenaar zijn van het motorvoertuig of het voertuig voor minimaal drie jaar leasen.

Welke projecten ontvangen subsidie?

De Vlaamse overheid biedt steun voor diverse maatregelen die bijdragen aan ecologisch en veilig transport. Deze maatregelen moeten na 1 januari 2017 zijn geïmplementeerd en omvatten:

 • Rijassistentiesystemen voor energiezuinig en veilig rijgedrag;
 • Extra veiligheidsvoorzieningen;
 • Milieu- en geluidsbeperkende voorzieningen;
 • Efficiëntie bevorderende maatregelen;
 • Ergonomische aanpassingen voor de bestuurdersplaats;
 • Diefstalpreventie.

Hoeveel subsidie ontvangt u?

De subsidie varieert tussen 30% en 80% van de uitgaven en is afhankelijk van de specifieke maatregel. Er zijn echter enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • De maximale steun is € 1.500 per vrachtwagen en maximaal € 100.000 over drie opeenvolgende kalenderjaren (2021, 2022 en 2023);
 • De steunmaatregel stopt in 2024;
 • Uitgaven voor wettelijk verplichte maatregelen of die de homologatie van het voertuig veranderen zonder nieuwe goedkeuring, komen niet in aanmerking.

Belastingvoordelen

Er is een belastingvrijstelling voor kapitaal- en interestsubsidies die door de gewesten worden toegekend aan ondernemingen. Deze vrijstelling is ook van toepassing op deze specifieke steunmaatregel, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Subsidie voor Ecologisch en Veilig Transport aanvragen

Ondernemingen kunnen hun steunaanvraag digitaal indienen via het Vlaams ondernemersloket. Voor 2023 is de deadline vastgesteld op 30 november 2023, tenzij het budget eerder is uitgeput. Het is belangrijk om Google Chrome of Apple Safari te gebruiken voor de aanvraag en om ervoor te zorgen dat het totaal van de opgegeven uitgaven minimaal € 1.000 bedraagt.

Hezelburcht biedt ondersteuning

Heeft u vragen over de Subsidie voor Ecologisch en Veilig Transport? Of kunt u hulp gebruiken met het opstellen van uw aanvraag? Onze specialisten bieden u optimale subsidieondersteuning. Neem contact met ons op!

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Neem voor meer informatie over de subsidie Ecologisch en Veilig Transport contact op met onze specialisten:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00