De Horizon Europe werkprogramma’s 2023 – 2024: wat kunt u verwachten (deel 1)

Hoewel conceptversies van de Horizon Europe werkprogramma’s doorgaans niet vooraf worden gepubliceerd, heeft Science Business besloten om vanwege transparantie deze wel online te zetten. De informatie geeft inzicht in wat voor onderwerpen en budgetten u kunt verwachten voor Horizon Europe in 2023 en 2024. Dit is een samenvatting van de uitgelekte informatie:

De clusters

Cluster 1: Gezondheid

 • Ongeveer € 1 miljard in 2023 en € 500 miljoen in 2024 wordt besteed aan gezondheidsonderzoek;
 • Een groot deel (€ 551 miljoen) zal gaan naar projecten ter bestrijding van ziekten zoals kanker en andere niet-overdraagbare ziekten, paraatheid en reactie op bedreigingen voor de gezondheid;
 • Een ander deel van het budget zal gaan naar preventie, onderzoek naar milieufactoren die van invloed zijn op de gezondheid, transformatie van de gezondheidszorg, met inbegrip van het versnellen van de ontwikkeling van gepersonaliseerde geneeskunde, het stimuleren van het concurrentievermogen van de gezondheidsindustrie en het creëren van digitale gezondheidsinstrumenten.

Cluster 2: Cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving

 • Dit cluster ontvangt € 291 miljoen in 2023 en € 260 miljoen in 2024;
 • Dit zal gaan naar onderzoek naar democratie en bestuur, cultureel erfgoed en creatieve industrieën, en sociale en economische transformaties.

Cluster 3: Binnenlandse veiligheid

 • Het budget voor dit cluster bedraagt € 171 miljoen in 2023 en € 161 miljoen in 2024;
 • Dit zal gaan naar projecten die misdaad en terrorisme helpen bestrijden, het beheer van de buitengrenzen, de bescherming van infrastructuur, cyberveiligheid, het vergroten van de veerkracht van Europa bij rampen en het vergroten van de toepassing van veiligheidsinnovaties.

Cluster 4: Digitaal, industrie en ruimte

 • € 1,67 miljard in 2023 en € 1,12 miljard in 2024 zal gaan naar het versterken van de strategische autonomie van de EU;
 • Delen van het budget gaan naar milieuvriendelijke en gedigitaliseerde productie, meer autonomie in belangrijke strategische waardeketens en het creëren van technologieën voor de Green Deal.

Cluster 5: Klimaat, energie en mobiliteit

 • Dit cluster ontvangt € 1,655 miljard voor klimaat-energie en mobiliteitsprojecten in 2023 en € 1,112 miljard in 2024;
 • Energie wordt het belangrijkste aandachtsgebied: in 2023 en 2024 wordt meer dan € 1 miljard uitgetrokken voor projecten op het gebied van energievoorziening;
 • Ook energie-efficiëntie zal een aandachtspunt zijn;
 • Een groot deel van de begroting gaat naar vervoer, waarvan onderzoek naar schoon en concurrerend vervoer en slim en veerkrachtig vervoer en mobiliteit;
 • Ook projecten op het gebied van klimaatwetenschap, alsmede sector-overschrijdend Green Deal-onderzoek zullen worden gefinancierd.

Cluster 6: Voeding, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, agricultuur en milieu

 • Het totale budget voor dit cluster bedraagt € 1,056 miljard in 2023 en € 903,9 miljoen in 2024;
 • Dit omvat financiering voor duurzaamheidsgerelateerde projecten en Green Deal-gerichte missies;
 • Onderwerpen van belang zijn onderzoek naar biodiversiteit en ecosysteemdiensten, voedselsystemen en de sectoren circulaire economie en bio-economie;
 • Een deel van het budget gaat naar de aanpak van vervuiling, vermindering van emissies, steun voor plattelands-, kust- en stadsgemeenschappen en governance voor de Green Deal van de EU.

Meer informatie over Horizon Europe in 2023 en 2024

Let op: alle informatie in dit artikel kan nog aan verandering onderhevig zijn. Hoewel conceptversies van werkprogramma’s over het algemeen niet veel veranderen kan er altijd nog iets gewijzigd worden. Houd dit in gedachten bij het lezen van uitgelekte informatie over de werkprogramma’s.

Voorlopig raden wij u aan de officiële publicatie van de definitieve werkprogramma’s af te wachten voordat u besluit uw voorstel op een bepaald thema te focussen. Onze specialisten zijn echter altijd bereid u te adviseren bij het vinden van de juiste financiering voor uw project of onderzoek. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking om de mogelijkheden te bespreken!

Spar met een specialist over Horizon Europe
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Wilt u meer weten over de werkprogramma’s van Horizon Europe in 2023 en 2024? Neem dan contact met ons op via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com, of vul onderstaand formulier in:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00