Active Assisted Living (AAL) 2020 call is geopend voor aanvragen

Ontwikkelt u market-ready producten en diensten die een verschil maken in het dagelijkse leven van oudere mensen? Een innovatie die zij goed kunnen gebruiken? Active Assisted Living (AAL) is een Europese subsidieregeling die ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van innovatieve ICT-technologie. Centraal staan projecten die ouderen de mogelijkheid bieden om het leven zo lang en onafhankelijk mogelijk te kunnen leiden. U kunt een aanvraag indienen tot en met 24 augustus 2020 voor AAL subsidie.

Persoonlijk advies?

Voor wie is AAL subsidie?

Projecten van zowel een mkb-bedrijven, onderzoeksinstituten of end-user organisaties kunnen beroep doen op de subsidieregeling. Innovatieve, transnationale samenwerkingsverbanden gericht op het ontwikkelen van nieuwe ICT-producten en diensten komen in aanmerking voor de regeling.

De projecten moeten gericht zijn op het bieden van oplossingen voor de oudere samenleving, waaronder ook oudere mensen die in een overgangsfase zitten van werken naar pensioen. Dit jaar is het centrale thema: Healthy Ageing with the Support of Digital Solutions.

Voorwaarden voor AAL Call 2020

De vereisten voor de AAL call 2020, zoals het toepassingsgebied, de projectgrootte en de duur van het project, zijn flexibeler dan voorgaande jaren. Van groot belang is dat binnen de projecten niet alleen de wensen en behoeften van de uiteindelijke gebruikers worden gewaarborgd, maar ook de vereisten die gesteld worden door stakeholders zoals leveranciers en klanten.

Grote alsmede kleine samenwerkingsverbanden komen in aanmerking voor de subsidieregeling als er ten minste drie onafhankelijke organisaties uit drie verschillende AAL landen deelnemen.

Grote samenwerkingsverbanden

 • Grote samenwerkingsverbanden zijn gericht op de ontwikkeling en het op de markt aanbieden van ICT-oplossingen binnen het domein van AAL;
 • Een project duurt 18 – 36 maanden;
 • Uw product/dienst kan circa 2 – 3 jaar na afronding van het project op de markt geïntroduceerd worden;
 • Het project heeft een totaal budget van € 1 – € 7 miljoen;
 • De maximale subsidie bedraagt € 3 miljoen;
 • Samenwerkingsverbanden die nog vallen onder de call van 2019 moeten voldoen aan 5 – 8;
 • Het project biedt een realistische aan het eind van het project;
 • Gedurende het project worden eindgebruikers nauw betrokken bij de ontwikkeling van de producten en/of diensten;
 • Het projectvoorstel definieert duidelijk binnen welke marktsegmenten de producten/diensten toegepast kunnen worden, wie de doelgroep is en wat hun wensen/behoeften zijn;
 • Een consortium bevat 3 – 10 deelnemers.

Kleine samenwerkingsverbanden

 • Kleine samenwerkingsverbanden zijn gericht op het onderzoeken van nieuwe ideeën, concepten en benaderingswijzen van ICT-oplossingen voor ouderen;
 • Een klein samenwerkingsverband duurt 6 – 9 maanden.
 • Uw product/dienst kan circa 2 – 3 jaar na afronding van het project op de markt geïntroduceerd worden;
 • De maximale subsidie vanuit het AAL programma bedraagt € 300.000,- per project;
 • Kleine samenwerkingsverbanden hoeven niet te voldoen aan technology readiness levels (TRL);
 • Gedurende het project worden eindgebruikers nauw betrokken bij de ontwikkeling van de producten en/of diensten;
 • Het projectvoorstel definieert duidelijk binnen welke marktsegmenten de producten/diensten toegepast kunnen worden, wie de doelgroep is en wat hun wensen/behoeften zijn.

Meer informatie of advies?

Sluit uw project aan bij de AAL call en wilt u zeker weten of deze voldoet aan de vereisten? Laat uw projectidee toetsen door onze specialisten. Zij zijn experts in het schrijven van voorstellen voor subsidieaanvragen en kunnen u ondersteunen bij het samenstellen van een consortium en het managen van uw samenwerkingsverband.

Neem contact op voor meer informatie!

Of bel direct via 088 495 20 00

Active and Assisted Living (AAL)
Gerelateerde subsidie Active and Assisted Living (AAL)
AAL stimuleert de ontwikkeling van ICT instrumenten om vraagstukken omtrent vergrijzing op te losse...Lees verder

Contact

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw organisatie in het algemeen? Laat uw gegevens achter of bel direct naar: 088 495 20 00

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00