3D Printing en subsidies

3D-print techniek (oftewel Additive Manufacturing) is sterk in opkomst met een wereldwijde groei van € 7 miljard in zeven jaar. De verwachting is dat deze markt de komende tijd nog flink door zal groeien. De toenemende vraag naar 3D-print techniek komt voort uit onder andere de lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en medische markten. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsgordels, motoren, chassis, carrosserie, gehoorapparaten en machineonderdelen. Mede dankzij het Topsectoren beleid van minister Kamp worden 3D-print ontwikkelingen en innovaties in Nederland gestimuleerd middels verschillende subsidie instrumenten. De Topsector High Tech Systems & Materials (HTSM) zet bijvoorbeeld sterk in op het specifieke thema Printing.

Subsidiekansen 3D-print: WBSO en R&D-samenwerkingsprojecten

De Nederlandse 3D-print markt staat in vergelijking met de Verenigde Staten nog in de kinderschoenen. Dit biedt daarom juist nu kansen voor (startende) ondernemers om een positie in de 3D-print markt in te nemen en groei mogelijk te maken. Ontwikkelaars van professionele 3D-printers, filament fabrikanten en industrial designers staan klaar om hun toegevoegde waarde in de maakindustrie te laten gelden. De WBSO is een kansrijke subsidieregeling die R&D naar 3D-printtechniek en materialen stimuleert in de vorm van een fiscale aftrek op de loon- en winstbelasting.

Voor de meeste nieuwe toepassingen in 3D-printtechniek zijn fundamenteel onderzoek en productontwikkeling onontbeerlijk. In de Topsector HTSM thema Printing zijn er uitdagingen geformuleerd die onder zijn te verdelen in drie gebieden: printkoppen en functionele materialen, betrouwbaarheid en geavanceerde meet- en regeltechnieken & architectuur van printplatformen. Indien er sprake is van een samenwerking tussen twee of meerdere MKB bedrijven waarin onderzoek en ontwikkeling plaatsvindt aan een van de genoemde uitdagingsgebieden, dan biedt de MIT-R&D-samenwerkingsproject mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidie.

Hezelburcht helpt u bij uw innovatieproject

Kort samengevat ziet Hezelburcht in het huidig subsidielandschap veel kansen om mooie 3D-print technologie innovaties en ontwikkelprojecten in de maakindustrie te stimuleren. Meer weten over het aanvragen van subsidie voor de 3D-print industrie? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met u de kansen van een project inschatten en ervoor zorgen dat de toegekende subsidie ook waargemaakt wordt.

Neem contact op voor een kennismaking!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

 

contact

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw organisatie? Laat uw gegevens achter of bel direct naar: 088 495 20 00

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00