Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB)
Voor wie?
Mkb-bedrijven die werkzaam zijn in circulaire waardeketens van polyesters
Voor wat?
Het testen van biogebaseerde polyesters of de bouwstenen daarvoor
Wanneer aanvragen?
18 maart 2025 tot en met 7 oktober 2025
Is uw mkb-bedrijf actief in de productieketen van biogebaseerde polyesters? De Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB) kan dan interessant zijn wanneer u circulaire en biobased kunststoffen (biopolyesters) gaat testen in bestaande recyclingprocessen. De regeling ondersteunt initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van de recyclebaarheid en kwaliteit van biopolyesters binnen bestaande afvalverwerkingssystemen. Hiermee draagt de regeling bij aan de transitie naar een circulaire economie. De regeling is open voor aanvragen van 18 maart t/m 7 oktober 2025.
Wie kan STCB subsidie aanvragen?
Mkb’ers die actief (willen) zijn in de productieketen van biogebaseerde polyesters kunnen een aanvraag indienen. Met biogebaseerde polyesters worden polyesters op basis van koolhydraten van plantaardige, dierlijke of microbiologische herkomst bedoeld. Voorbeelden zijn bio-PET, PEF, PLA, PHA en polyester coatings en harsen. Soorten bedrijven die bijvoorbeeld in aanmerking komen zijn:
- Producenten van biogrondstoffen;
- Monomeerproducenten: partijen die biogrondstoffen omzetten in bouwstenen voor polyesters;
- Polymeerproducenten: partijen die polymeer materialen produceren;
- Converters: partijen die polymeer materialen verwerken tot plastic half- en eindproducten;
- Compounders: partijen die granulaat mengen met additieven zoals kleurstoffen;
- Engineers: partijen die de industriële procesapparatuur en installaties ontwerpen en installeren;
- Merkeigenaars: partijen die functionele eisen opstellen van een polyester product voor een merk;
- Eindproducenten: partijen uit diverse sectoren (verpakkingen, bouw en interieur, textiel) die deels of geheel polyester producten maken, zoals plastic verpakkingen, verf, hars, of textiel;
- Afvalverwerkers/AVI’s: partijen die plastic afvalstromen sorteren, wassen of anders behandelen;
- Afvalinzamelaars: partijen die plastic afval van consumenten of uit de industrie inzamelen;
- Recyclers: partijen die gesorteerd plastic afval verwerken tot grondstof voor nieuwe plastics via mechanische, fysische of chemische processen.
Welke projecten komen in aanmerking?
De Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB) ondersteunt projecten waarin biogebaseerde polyesters worden getest en geëvalueerd met als doel deze meer te gaan gebruiken. U kunt hierbij denken aan de volgende testen en onderzoeken:
- Onderzoek welke biogrondstoffen geschikt zijn voor het maken van suikers en vervolgens monomeren voor biopolyesters;
- Het testen van de recyclebaarheid of composteerbaarheid van circulaire en/of biobased polyesters;
- Onderzoek naar hoe biogebaseerde monomeren omgezet kunnen worden in polyesters;
- Onderzoek naar de verwerkbaarheid van het materiaal en mogelijk procesoptimalisaties, zoals vormbaarheid, doorlooptijd en additieven;
- Het testen van reacties van consumenten op uw halffabricaten en eindproducten met biopolyester;
- Beoordeling van eigenschappen en prestaties van het materiaal voor de gewenste toepassing, denk aan sterke en transparantie.
Subsidiebijdrage Subsidie Testen circulaire biopolyesters
De STCB subsidie bedraagt 50% van de kosten die u maakt. De andere kosten dient u zelf te betalen. De subsidie bedraagt maximaal € 25.000,-. In totaal is er in 2025 een budget beschikbaar van € 1,5 miljoen.
Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB) subsidie aanvragen in 2025
In 2025 is de regeling open voor aanvragen van 18 maart t/m 7 oktober. Naar verwachting wordt de regeling in 2026 opnieuw opengesteld. U kunt per aanvraagronde maximaal één keer subsidie ontvangen.
Gaat uw mkb-bedrijf aan de slag met een project dat aansluit op de Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB)? Of bent u benieuwd of uw project in aanmerking komt? Onze specialisten toetsen vrijblijvend uw project en staan klaar om u te ondersteunen met het schrijven en indienen van een succesvolle aanvraag. Neem contact op voor een adviesgesprek via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.