Studio Synergy & Lilian van Daal

Stroom opwekken met onze eigen lichaamswarmte door in je luie stoel te zitten. Het klinkt bijna onmogelijk, maar niets is minder waar! Studio Synergy en Lilian van Daal combineren wetenschap en kunst om stroomopwekking op deze wijze werkelijkheid te maken in de vorm van de Peltchair.

Energiebron van de Peltchair

De Peltchair is een stoel die elektriciteit opwekt met de lichaamswarmte van de opzittende. Zodra je plaatsneemt op de Peltchair, begin je de zitting te verwarmen. Jouw warmte stroomt vervolgens door de stoel naar de basis, waar een op de natuur geïnspireerde en 3D geprinte heat-sink de lichaamswarmte afstaat aan de buitenlucht. Zolang die buitenlucht een lagere temperatuur heeft dan jouw huid, zal er een warmtestroom door de Peltchair heen stromen. Een warmtestroom die met zogeheten Peltier-elementen omgezet wordt in een elektrische stroom. Deze stroom zorgt ervoor dat de stoel zachtjes oplicht, waardoor het voelt alsof deze leeft. Zo is mogelijk om energie te produceren door lekker te ontspannen!

Peltchair

Bijdrage aan de energietransitie

Het feit dat op een passieve manier energie opgewekt kan worden is onderdeel van de boodschap die de Peltchair tracht over te brengen op het grotere publiek: het succesvol volbrengen van de energietransitie en daarmee de klimaatverandering tegen gaan. Als zelfs ons zitgedrag omgetoverd kan worden tot een handeling die positief bijdraagt aan het klimaat, dan kunnen wij óók de energietransitie mogelijk maken! De Peltchair dient zo als een baken van hoop om mensen te motiveren en inspireren zich te blijven inspannen voor het klimaat.

Grenzeloze mogelijkheden met de Peltchair, mede dankzij MIT subsidie

Het Peltchair project heeft in 2022 met hulp van Hezelburcht een toekenning gekregen vanuit de regeling MIT Haalbaarheidsprojecten MKB van de Provincie Gelderland. Hiermee hebben Studio Synergy en Lilian van Daal technische en economische onderzoeken kunnen uitvoeren om de Peltchair daadwerkelijk te realiseren. Inmiddels schittert het eerste prototype van de Peltchair op de Dutch Design Week 2023, waar men het concept zelf kan zien en testen! De mogelijkheden voor toekomstige versies van de Peltchair zijn echter grenzeloos: zo is het onder meer mogelijk je smartphone op te laden, puur en alleen met je eigen lichaamswarmte. Mocht u meer willen weten over dit bijzondere project, neem dan vooral contact op met Studio Synergy en Lilian van Daal!

Meer weten over deze showcase?

Neem contact op!

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00