Happitech en Corsano

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. 45% van alle sterfgevallen in Europa komen door hart- en vaatziekten. In Nederland alleen al lijden er 1,5 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Echter zijn 80% van de hartziekten en beroertes te voorkomen door vroegtijdige interventies. Het vroegtijdig signaleren van een verhoogd HVZ-risico is alleen mogelijk door een HVZ-screening en -monitoring. Maar op dit moment vindt HVZ-risico screening (bijvoorbeeld screening via biochemische bloedparameters, bloeddruk en lichaamsgewicht) en monitoring (bijvoorbeeld ECG monitoring of slaap studies) grotendeels binnen de zorgomgeving plaats. Dit proces eist tijd en capaciteiten van zorgpersoneel en patiënten en is niet kosteneffectief. Happitech en Corsano hebben samen aan een oplossing gewerkt en met behulp van Hezelburcht hebben zij hier een succesvolle MIT R&D aanvraag voor ingediend.

Screening en monitoring met Artificial Intelligence

De laatste jaren zijn er belangrijke stappen gezet om Artificial Intelligence (AI) en ‘telehealth’: Telehealth is het gebruik van technologie om passende gezondheidszorg en advies te verstrekken aan mensen die mogelijk geen toegang hebben tot diensten. Dat kan zijn door afstand, gebrek aan vervoer of hulp bij het bijwonen van afspraken.- Jacki Mansfield te introduceren in de screening en monitoring van HVZ-patiënten. Het belangrijkste idee hierbij is het meten van zogenaamde digitale biomarkers (vitale data verzameld via mobiele apparaten) en deze te analyseren met geavanceerde AI-algoritmen. Zo wordt er een gepersonaliseerd HVZ-risicoprofiel berekent en worden aandoeningen die uit de HVZ voortkomen voorspelt. De twee belangrijkste wegen binnen dit gebied zijn:

  • Smartphone metingen: smartphones als meetsysteem voor digitale biomarkers hebben het grote voordeel dat ze eenvoudig te implementeren zijn en een lage drempel hebben voor de patiënt. Daarmee zijn AI-oplossingen via de smartphone kosteneffectief en zijn ze geschikt voor grootschalige screening. Toch brengen smartphone-oplossingen beperkingen met zich mee. Ten eerste zijn ze minder geschikt voor continue metingen, aangezien de patiënt actief de meting moet uitvoeren (bijvoorbeeld door een vinger op de smartphonecamera te leggen). Ten tweede zijn AI-oplossingen afhankelijk van de sensoren die beschikbaar zijn op de smartphone van de gebruiker, waardoor zij belangrijke technische beperkingen ondervinden. Dit beïnvloed de kwaliteit van inputdata.
  • Wearables: wearables, zoals polsbandjes, bieden een groot potentieel voor continue en gemakkelijke monitoring omdat ze bewegingsvrijheid bieden aan patiënten terwijl ze passief data verzamelen. Hoewel het technisch nog een uitdaging is, kunnen polsbandjes worden uitgerust met geoptimaliseerde sensoren voor een hogere datakwaliteit. Dit biedt de perfecte samenwerking tussen hardware en AI-algoritmen. In vergelijking met smartphones zijn polsbandjes echter niet zo gemakkelijk te implementeren, omdat niet iedereen zo’n polsbandje thuis heeft liggen. Daarom zijn ze minder geschikt als oplossing voor grootschalige screening op bevolkingsniveau, of zelfs op afdelingsniveau in een ziekenhuis.

Samenwerking Happitech en Corsano: Hart in Zicht

Happitech en Corsano Health (Corsano) zijn beide actief op de ‘telehealth’ markt. Hun belangrijkste doel is om slimme apparaten te ontwikkelen en gebruiken ter ondersteuning van de diagnose, (zelf)monitoring en voorspelling van progressie van ziekten zoals hart- en vaatziekten. Happitech heeft zich gericht op de ontwikkeling van hoogwaardige intelligente algoritmen die gebruikt kunnen worden voor metingen via de smartphone. Corsano heeft een state-of-the-art polsbandje ontwikkeld (CardioWatch 287), met hightech sensoren. Beide bedrijven hebben bewezen dat zij in staat zijn om zinvolle oplossingen te creëren voor de zorg en elk van hun producten heeft een medische certificering gekregen. De twee innovatieve bedrijven hebben besloten om hun krachten te bundelen om de voordelen van wearable- en smartphone-gebaseerde AI-oplossingen voor HVZ-risicobeoordeling te combineren en daarmee de beperkingen te overwinnen. Het doel van Happitech en Corsano is om een AI-wearable/ -smartphone oplossing te ontwikkelen dat…

  • … breed en makkelijk patiënten met een onbekende HVZ-risico screent;
  • … nauwkeurig en continu patiënten met een verhoogde HVZ-risico (zelf)monitort.

Om dit te bereiken wordt een innovatieve cross-over ontwikkelt tussen AI-gebaseerde digital biomarkers metingen via de smartphone (screening) en via een state-of-the-art polsband (monitoring).

Trots om dit AI MIT R&D project te hebben ondersteund

Om hun baanbrekende AI-project te realiseren hebben Happitech en Corsano een MIT R&D subsidie aangevraagd en toegekend gekregen, met ondersteuning van Hezelburcht. Hun innovatie is een gebruiksvriendelijke, non-invasieve, geïntegreerde oplossing voor de screening en monitoring van HVZ-patiënten binnen hun eigen huis. Hierdoor wordt de drempel verlaagd om regelmatige screening uit te voeren, worden risico’s vroegtijdig opgemerkt en op basis van intensieve monitoring kunnen deze tijdig worden behandeld.

Hezelburcht is niet alleen zeer goed op de hoogte van het subsidielandschap maar weet ook heel goed in te schatten wat onze kansen zijn. Dit geeft blijk van een goed gevoel van ons onderscheidend vermogen en strategie. Toen we met onze partner het plan hadden opgevat om ons te kwalificeren voor een subsidietraject, nam Hezelburcht overtuigend de regie. En met succes! Ter afsluiting organiseerde Hezelburcht een uitstekende overdracht zodat we, met onze partner, goed geïnformeerd het innovatietraject hebben kunnen starten om onze gezamenlijke droom waar te maken. - Arnold Bos | Happitech

MIT R&D-samenwerkingsprojecten
Gerelateerde subsidie MIT R&D-samenwerkingsprojecten
De MIT R&D-samenwerkingsprojecten is een instrument van de Mkb-innovatiestimulering Regio en Top...Lees verder

Contact

Wilt u meer weten over de succesvolle samenwerking of heeft u ook interesse in de MIT R&D? Neem contact op met onze specialisten:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00