Buurtzorg

Project Buurtzorg COPD Preventieprogramma

Doel van het project is het opzetten van een samenwerkingsverband in de keten om COPD-patiënten in de wijk te helpen bij het voorkomen van exacerbaties (longaanvallen).

Projectbeschrijving

COPD-patiënten hebben vaak exacerbaties (longaanvallen) waardoor longklachten plotseling erger worden en opname in het ziekenhuis in veel gevallen nodig is. De gezondheidsrepercussies van een aanval voor een COPD-patiënt worden op de lange termijn steeds groter en de kwaliteit van leven neemt steeds verder af. Hierdoor is er na elke opname meer zorg nodig en neemt de druk op de wijkverpleging, huisartsen en ziekenhuizen verder toe.

In dit project willen we een samenwerkingsverband opzetten in de keten om COPD-patiënten in de wijk te helpen bij het voorkomen van exacerbaties (longaanvallen).

Ter ondersteuning van dit samenwerkingsproces wordt SmartCOPD ingezet. SmartCOPD is een digitaal longaanvalactieplan, inclusief een digitaal monitoringssysteem en beweegprogramma (Fitbit smartwatch en coaching) van provider Viduet. In samenwerking met LUMC is de effectiviteit van SmartCOPD aangetoond in onderzoek. Door de inzet van SmartCOPD  zijn ziekenhuisopnames met 69% gereduceerd en ligdagen met 79% [Buul et al, 2021]. De cliënt wordt op basis van een persoonlijk beweegprogramma ingesteld op de activity tracker. Als het beweegprogramma niet of onvoldoende wordt uitgevoerd, dan krijgt de cliënt een signaal. Zonodig volgt een signaal af richting mantelzorgers. De wijkverpleging kijkt samen met de cliënt naar de voortgang en stelt indien nodig de beweegdoelstellingen bij.

SmartCOPD ondersteunt de samenwerking in de keten vanuit de eigen regie van de cliënt, waardoor de ketenpartners toegang hebben tot de juiste informatie op het juiste moment als onderdeel van het preventieprogramma in de COPD keten.

Door het implementeren van dit gezamenlijk interventieprogramma in de keten tussen de Buurtzorgwijkteams, de longarts, huisartsen en fysiotherapeuten in de regio Almkerk, willen we de eerstelijnsopvang van COPD-patiënten vanuit de wijkverpleging ondersteunen. Het doel is de zorg efficiënter te organiseren en ziekenhuisopnames te verminderen, de druk op de huisartsenzorg te verlagen en de kwaliteit van leven van COPD-patiënten te verbeteren.

Aanvrager

  • Buurtzorg

Subsidie