Subsidie voor gameontwikkeling

De uitdaging voor de Nederlandse Gaming-industrie is om start-ups en kleine bedrijven de stap te laten zetten naar volwassenheid en schaalvergroting. Hoewel er wel degelijk subsidies beschikbaar zijn waar gamebedrijven voor in aanmerking komen, zijn er maar weinig regelingen die er in slagen de sector een duwtje in de juiste richting te geven. Een regeling die daar, voor een specifieke doelgroep, wel in slaagt is het Gamefonds.

Wat is het Gamefonds?

Het Gamefonds is een initiatief van het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en heeft als doel om een kwaliteitsimpuls aan de ontwikkeling van artistieke games te geven. Het gaat hier expliciet om het produceren van een game met artistieke kwaliteit en een innovatieve gameplay. Bekijk hier de aanvraagcriteria.

Het fonds stelt start-ups en kleine bedrijven in staat om grote innovatieve projecten uit te voeren, die een belangrijke impuls geven om te groeien als bedrijf.

Niche-stimulering voor de ‘lucky few’

Naast het Gamefonds kunnen Gamebedrijven, mits innovatief genoeg, gebruik maken van regelingen als de WBSO en het topsectoren beleid. Regelingen die bedoeld zijn om innovatie bij Nederlandse bedrijven te stimuleren. Gamebedrijven komen door hun manier van werken echter maar in beperkte mate in aanmerking voor deze regelingen. Bestaande regelingen richten zich momenteel dan ook op de niches binnen de industrie. Denk aan het Gamefonds voor artistieke games en het topsectoren beleid voor serious-games, terwijl de core niet voldoende is ontwikkeld.

Het stimuleren van groei van de sector door middel van subsidieregelingen

Qua subsidies zou een regeling die zich breder richt op de groei van de sector naar volwassenheid, met name op het gebied van entertainment-games, een zinvolle toevoeging zijn. Een bredere subsidieregeling zou antwoord kunnen geven op de vraag of subsidie er voor gaat zorgen dat de sector op eigen benen kan staan of dat er wordt geïnvesteerd in een sector die het niet in zich heeft om uit te groeien tot een Nederlands paradepaardje. Wanneer de sector in zijn core beter ontwikkeld is en economisch wat meer slagkracht krijgt, zullen automatisch de economische minder rendabele niches ook tot bloei komen, met of zonder toepasselijke subsidiegelden. Hoewel de scepsis in de media wellicht terecht is, zou men niet moeten kijken naar of ze de sector moeten stimuleren, maar naar de manier waarop.

Overleg met een expert
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Of wilt u uw eigen financiële situatie bespreken met een specialist? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00