Een wereld zonder dementie: miljoenen voor onderzoek en innovatie

Een wereld zonder dementie. Dat is de visie van het nieuwe onderzoeksprogramma Nationale Dementiestrategie dat 2021 van start gaat. De doelstellingen van dit 10-jaar durende programma zijn zeer ambitieus: de preventie en genezing van dementie zou eindelijk realiteit moeten worden, zowel de behandeling en levenskwaliteit van patiënten moet sterk worden verbeterd. Mensen met dementie en hun naasten moeten als waardevol lid van onze samenleving kunnen functioneren: ook zij tellen mee. Het programma wil ook de zorg op maat voor dementie uitbreiden. Het doel is dat mensen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen en de kwaliteit van leven met 25% toeneemt (missie IV van de topsector LSH).

Van droom naar werkelijkheid dankzij baanbrekend onderzoek

Om ervoor te zorgen dat een wereld zonder dementie niet alleen een droom blijft, zal ZonMw baanbrekend onderzoek financieren. Onder het huidige programma Memorabel zijn consortia in topcentra ontstaan, die zich de afgelopen jaren hebben gespecialiseerd. Hoewel de afgelopen jaren onze kennis over Dementie sterk vergroot is, weten we nog onvoldoende over de oorsprong en mechanismen om deze ziekte te voorkomen en te genezen. De diversiteit van dementie stelt hierbij een extra uitdaging voor onderzoekers. Desondanks wil de Nationale Dementiestrategie in 2025 voor elke persoon met dementie een diagnose op maat en een behandeling gericht en afgestemd op persoonlijk niveau beschikbaar maken. Verder zou er in 2030 een compleet beeld moeten zijn van welke oorzaken, zoals leefstijlfactoren en genetica, leiden tot dementie.

Synergie en innovatie als sleutel

Het onderzoeksprogramma zet in op synergie en innovatie als sleutel voor een kwantumsprong in het dementieonderzoek. De doelstellingen van het programma vereisen samenwerking van de toponderzoekers binnen het vakgebied van dementie, niet alleen nationaal maar ook internationaal. Dementie raakt de hele wereld en het effectief delen van kennis en ervaringen kan een enorme versneller zijn in het vinden van oplossingen. Daarom focust het programma zich ook op wereldwijde verbanden, zoals het Joint Programma Neurodegenerative Diseases Research, specifiek gericht op Alzheimer’s (JPND).

Nieuwe technische en niet-technische ontwikkelingen zouden de grondlagen moeten zijn voor innovatief onderzoek. Zo kunnen bijvoorbeeld Deep Learning algoritmen een grote rol spelen in de preventie van dementie, vooral voor risicogroepen.

Budget Nationale Dementiestrategie

Het totale budget voor de Nationale Dementiestrategie bedraagt € 148 miljoen over 10 jaar. Voor het eerste jaar in 2021 wordt € 10 miljoen beschikbaar gesteld. Dit bedrag zal met € 2 miljoen per jaar stijgen tot een jaarlijks bedrag van € 16 miljoen vanaf 2024.

Stand van zaken

Op dit moment is ZonMw hard bezig om het nieuwe programma uit te werken en vorm te geven. Niet alleen onderzoekers worden bij deze taak betrokken, maar ook partijen uit de behandeling, zorg en ondersteuning, net als mensen met dementie en hun naasten. De eerste calls voor 2021 worden de komende maanden verwacht.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over de Nationale Dementiestrategie? Neem gerust contact op! Onze specialisten staan u graag te woord. Heeft u geen vragen, maar wilt u wel op de hoogte blijven van mogelijke veranderingen of bekendmakingen binnen het programma? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

ZonMw
Gerelateerde subsidie ZonMw
ZonMw stimuleert met diverse subsidieprogramma’s gezondheidsonderzoek en zorginnovatie in Nederlan...Lees verder

contact

Meer weten over het nieuwe onderzoeksprogramma Nationale Dementiestrategie? Of benieuwd naar de subsidiekansen voor uw project? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00