Brexit schopt voorbereidingen Europees onderzoeksprogramma FP9 in de war

De voorbereidingen voor FP9, het ‘framework programme’ na Horizon 2020, zijn in volle gang. Hoewel de start van de nieuwe programmaperiode in 2021 nog ver weg ligt, zijn de eerste uitdagingen al bekend.

Het Verenigd Koninkrijk is binnen de EU van oudsher een belangrijke aanjager van onderzoek en innovatie en heeft altijd een belangrijke financiële bijdrage geleverd aan de begroting van de EU. Door de komende Brexit is er onzekerheid ontstaan over de beschikbare budgetten voor FP9. De Europese Commissie (EC) houdt het voor mogelijk dat de EU voor 2021 nog geen overeenstemming weet te bereiken over de budgetten en inhoud van het programma. Hierdoor ontstaat er mogelijk een kloof tussen Horizon 2020 en haar opvolger FP9, waardoor onderzoekers ongeveer € 10 miljard mis kunnen lopen. Dit zijn allemaal speculaties, maar één ding is zeker: het opvangen van de missende budgetten na de Brexit wordt een enorme uitdaging (Science|Business, 2017a)

Overleg met een expert
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Meer budget voor het financieren van hoogstaande onderzoeken

De Brexit lijkt niet de enige horde voor het onderzoeksprogramma van de EU. Een evaluatie van de Europese Commissie laat zien dat steeds meer excellente onderzoeksvoorstellen vanwege de extreem hoge concurrentie worden afgewezen. Het slagingspercentage binnen het programma is nog nooit zo laag geweest. Waar de slagingskans binnen FP7 nog op 18,5% lag, is dit binnen Horizon 2020 inmiddels gedaald naar 11,6%. Veel innovatieve projecten kunnen daardoor geen doorgang vinden. De EC heeft ruim € 62 miljard extra nodig om alle onderzoeksvragen met een hoge beoordeling te kunnen ondersteunen. Het is duidelijk dat de vorm van het programma en de honoreringscriteria aangepast dienen te worden (Science|Business, 2017b).

Om dicht op de ontwikkelingen rond FP9 te zitten, zijn onze consultants op belangrijke meetings in Brussel te vinden. Zo zijn we op 27 juni aanwezig op de meeting ‘New world order: Science, technology & trade – Shaping the next Framework Programme’.

Heeft u vragen over de gevolgen van de Brexit of andere ontwikkelingen op het gebied van Europese subsidies? Laat het ons weten! Managing consultant European Grants Yorick Debeus gaat graag met u in gesprek.

contact

Wilt u meer te weten komen over FP9? Laat uw gegevens achter of bel direct naar 088 495 20 00

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00