Akkoord op herstelfonds: € 672,5 miljard aan subsidies voor de lidstaten

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een tijdelijk coronaherstelfonds van € 672,5 miljard. Ongeveer € 312,5 miljard gaat om subsidies en € 360 miljard aan gunstige leningen. In totaal gaat er € 5,6 miljard naar Nederland. Naar verwachting kunnen de EU lidstaten in de lente hun plannen indienen om in aanmerking te komen voor het geld. Het doel van het herstelfonds is om de economische en sociale gevolgen van de pandemie te minimaliseren en tegelijk stappen te zetten in digitalisering en klimaatverandering.

Hoe kunnen EU lidstaten in aanmerking komen?

Een belangrijke voorwaarde om aanspraak te maken op het fonds is dat EU lidstaten een gedetailleerd herstelplan moeten indienen. Minstens 37% van de gelden moet geïnvesteerd worden in projecten die klimaatverandering tegengaan en 20% in digitalisering. Op deze manier wordt een gezond herstel van de economie bevordert en loopt de transitie naar een groene, digitale en veerkrachtige economie geen vertraging op. Het fonds is dus niet bedoeld om bedrijven die het moeilijk hebben uit de brand te helpen, maar om projecten en innovaties te stimuleren die de bovengenoemde doelen (van een gezonde, groene en digitale economie) ondersteunen.

In ruil voor de steun worden er hervormingen geëist op het gebied van bijvoorbeeld de arbeids- of woningmarkt. Tot slot kan de geldkraan dichtgedraaid worden als landen de rechtsstaat ondermijnen.

De plannen van Nederland

Enkele lidstaten hebben hun conceptplannen of delen hiervan al besproken met de Europese Commissie. Nederland daarentegen heeft nog niks laten weten over hun herstelplan. Het Nederlandse herstelplan zal waarschijnlijk pas na de verkiezingen ingediend worden.

Blijf op de hoogte

Houd onze nieuws– en LinkedIn-pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen omtrent het herstelfonds of andere EU-maatregelen. We zullen een nieuwsbericht plaatsen als er meer bekend wordt gemaakt over de strategie van Nederland en dus ook wat dit kan betekenen voor (toekomstige) groene en digitale projectplannen.

Wilt u nu alvast sparren over de subsidiemogelijkheden voor uw projectidee? Neem vrijblijvend contact op door ons te bellen of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier.

Plan een vrijblijvende kennismaking in!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw project? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00