Opinie | Een miljard subsidie voor Tesla, terecht of niet?

Laatst las ik dat het meest waardevolle automerk (Tesla) en zowat de rijkste man van de wereld meer dan € 1 miljard subsidie krijgt van Europa en Duitsland. Met dit geld gaan ze accu’s maken in de buurt van Berlijn. Een controversieel bericht is het zeker. Wellicht dat u zich afvraagt of het écht nodig is om zoveel publiek geld te gunnen aan Tesla, die recentelijk het jaar 2020 heeft afgesloten met een winst van US$ 721 miljoen. Als er namelijk één partij is die investeringen zelf kan betalen, dan is het Tesla wel.

Bovendien wordt als gevolg marktwerking de kop in gedrukt en ligt concurrentievervalsing op de loer. Want hoeveel kans op succes hebben andere accubedrijven, als Tesla € 1 miljard krijgt. Vergelijkt u het eens op deze manier: stel dat Ajax 10 punten voorsprong krijgt bij start van de competitie omdat anders VVV weleens met de titel aan de haal gaat? Klinkt dit terecht? Waarschijnlijk niet. Wordt Ajax niet veel beter als zij juist meer concurrentie van VVV ervaart? Velen zullen instemmend knikken.

Of is deze giga-subsidie de oplossing voor grote, wereldwijde problemen?

Echter, de subsidie kan ook een positieve keerzijde hebben. Door accu’s, en dus ook de accu’s van Tesla, kunnen we energie opslaan en naar behoefte gebruiken. Accu’s zorgen dus voor balans tussen vraag/aanbod en dragen daarmee bij aan het oplossen van het probleem dat de aarde in rap tempo opwarmt. Een dergelijke temperatuurstijging zal catastrofale gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Economieën zullen met enorme kosten opgezadeld worden en voor landen zal het steeds moeilijker worden om voedsel te produceren. Tegenover deze kosten en gevolgen is € 1 miljard een schijntje. Is het dan niet juist nobel en goed van de Europese Unie (EU) om fors te investeren in wat een oplossing kan zijn voor een mondiaal probleem? Ook al gebeurt dit in de vorm van een royale subsidie voor een marktleider als Tesla.

Een gezonde financieringsmix voor iedere onderneming

Kortom, er zitten voor- en nadelen aan het verstrekken van € 1 miljard subsidie aan Tesla. Subsidie kan een goede stimulator voor impact zijn, ongeacht naar welke onderneming dit gaat. Subsidie versnelt, schaalt op en kan het kip-en-ei-probleem doorbreken. Wel zou een goede financieringsmix hierbij een voorwaarde moeten zijn. Een eigen bijdrage en subsidiehoogte die per case is afgestemd op de draagkracht van de onderneming of de ondernemingen.

Tevens zouden de EU en overheden sterk moeten inzetten op het creëren van impact met instrumenten zoals belastingen, regelgeving, convenanten, bekostigingssystemen en aanbestedingen. Alleen met deze mix aan stimuleringsmiddelen kunnen we zorgen voor eerlijke concurrentie, marktwerking, werkgelegenheid én een duurzame wereld.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over de visie van Ralf Hendriks? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit opiniestuk? Of bent u benieuwd naar de subsidiekansen voor uw onderneming? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00